Tudomány

2017.01.31. 18:35

Tudományról, érdekesen

Zalaegerszeg - Tudományos Esték címmel tavaly ősszel indított közös előadássorozatot a Göcseji Múzeum és a Zalaegerszegi Televízió. A program idén folytatódik.

Magyar Hajnalka

A sorozat célja, hogy a publikum tudományos igényű, ugyanakkor izgalmas és szórakoztató ismeretterjesztő előadások keretében tudjon meg érdekes részleteket megyénk múltjáról, értékeiről.

Ennek jegyében előadói rutinnal rendelkező régészeket, történészeket, etnográfusokat kérnek fel egy-egy téma feldolgozására, a vetítéssel egybekötött programoknak a múzeum Kisfaludi Strobl terme ad otthont.

Marx Mária etnográfus
Fotó: Archív

Legközelebb február 8-án, jövő szerdán 17 órától várják az érdeklődőket, ekkor Marx Mária etnográfus-muzeológustól kapunk választ egy izgalmas néprajzi kérdésre: Miért nincs göcseji népviselet?

A folytatásban március 1-jén 17 órától dr. Redő Ferenc nyugalmazott régész beszél Salláról (Zalalövő ókori elnevezése), a római kori regionális központról. Az előadó 35 éven át vezetett ásatásokat Zala megyében, Alsórajkon, Zalabaksán, Nemesnépen, de mindenek előtt Zalalövőn.

Március 22-én 17 órakor Béres Katalin történész-főmuzeológus várja a közönséget a Festetics Mária udvarhölgy kalandos élete Erzsébet királyné udvarában című előadással. A Söjtörhöz sok szállal kötődő grófnő életpályája rendkívüli volt, hiszen nem a szerepének megfelelő életutat választotta (férj és gyerekek), hanem állást vállalt, s Erzsébet királyné szolgálatában találta meg a hivatását.

Április 12-én ismét a régészeté lesz a főszerep, dr. Oross Krisztián fest képet Nyugat-Magyarország 300 generációval ezelőtti életéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!