Türje

2015.06.28. 16:16

Helyi értékeket őriznek

Türje – Járási értéktár napot tartottak, illetve új közösségi teret is avattak szombaton délután a településen.

Szalay Csaba

A sportpályája melletti szabadtéri színpadon és környékén zajlott a program, melyen Czimbalek Tiborné, a Türjei Települési Értéktár Bizottság elnöke köszöntötte a vendégeket. A folytatásban Pácsonyi Imre, a Megyegyűlés alelnöke elmondta: a helyi értéktárak létrehozása második fázisába érkezett: az összegyűjtött értékek járásonkénti bemutatása folyik.

Pácsonyi Imre elmondta: a szentgróti járás és a türjeiek munkájának elismerése, hogy Zala megyében éppen itt rendezik az ünnepélyes bemutatót. A folyamatban lévő tevékenységek között említette a haranglábak feltérképezését és az 1920-as '30-as '40-es évekből összegyűjtött több ezer, a falusi életet bemutató fénykép digitalizálását. Az értéktárak céljának, feladatának tartja, hogy fejlesszék a települések vonzerejét, erősítsék az identitás-tudatot.

Az ünnepélyes szalagátvágás pillanata (balról): V. Németh Zsolt, Manninger Jenő valamint Pácsonyi Imre. Fotó: Szalay Csaba

V. Németh Zsolt hungarikumokért felelős államtitkár következett, akitől megtudtuk, hogy három év alatt több mint 500 értéktár bizottság alakult, és ő személy szerint bízik abban, hogy tovább bővül ez a tár, amely a hungarikumok „előszobája". Örömét fejezte ki, hogy ilyen kiváló közösséggel lehet.

Az őt követő Manninger Jenő országgyűlési képviselő örült annak, hogy a pálya és a bemutatótér elkészült, szerinte ezzel Türje a térség központja lehet.

Nagy Ferenc polgármester a további tervek között említette, hogy „élő" tájház kialakítására kerül sor, ahol az egyik teremben a múlt tárgyi emlékeit helyezik el, a másikban pedig hagyományos mesterségek (például cserepesség, fafaragás) lesz lehetőség. Fontos, hogy a generációk között megtörténjen a hagyományok átadása. Elmondta azt is, hogy az FM hatszázezer forinttal támogatta a felavatásra kerülő közösségi tér kialakítását.

A köszöntők után Czimbalek Tiborné hosszan sorolta Türje összegyűjtött eszmei és tárgyi értékeit.

A közösségi teret Száraz Kristian Dávid Opraem plébános áldotta meg, majd a nemzetiszínű szalag átvágása után a vendégek sorra látogatták a települések, kiállító csoportok és helyi termelők értékeket bemutató asztalait, miközben a színpadon elkezdődött az estig tartó kulturális program. Ezek mellett lezajlott agár-bemutató, népi mesterségek bemutatója, és többféle gyerekprogram is. A vendégeket, szereplőket és a sok érdeklődőt a türjei asszonyok szolgálták ki helyi finomságokkal.

Az avatóünnepség hagyományőrző májusfa-kitáncolással és bállal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!