Türje

2016.10.27. 14:21

Saját műhelyben a csuprosok

Türje - A fazekasság türjei művelői, a Csupros csoport tagjai a közelmúltban vehették birtokba új, immár saját műhelyüket.

Szalay Csaba

A Stekli Ilona népi iparművész által 2004-ben szervezett csapatnak jelenleg 15 tagja van a 10 évestől a 74 évesig. Korábban más csoportokkal közösen használtak egy régi lakóházat. Egy évi kényszerszünet után az önkormányzat beruházásában elkészült az új, égetőkemencével és korongozóval is felszerelt épületük, ahol már nem kell osztozkodniuk másokkal. A régi ház első részében Nagy Ferenc polgármester tervei szerint tájházat alakítanak ki, ahol alkalmanként más népi mesterség gyakorlói mellett a fazekasok is bemutatót tarthatnak.

Folyik a munka az új épületben. A képen középen Stekli Ilona, a háttérben pedig az új égetőkemence látható
Fotó: Szalay Csaba

Stekli Ilona elmondta: a fazekas csoportnak Türjén évente van kiállítása, de bemutatták már munkáikat Zalaegerszegen, Hévízen és Zalaszentgróton is.

- Nagy tetszést arattak munkáink Sopronban is, ahol már háromszor szerepeltünk. Térségi rendezvényeken is ott vagyunk, bemutatókat tartunk. A jövő év tavaszán Zalaegerszegen önálló kiállításunk lesz - vázolta az önkormányzat támogatással működő csoport vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!