Újudvar

2016.07.27. 13:27

Szent Rita oltalmában - A katolikus táborban a drogozás veszélyeiről is szó esett

Újudvar – A tévétorony környékén immár 23. alkalommal rendezték meg a Szent Rita Katolikus Ifjúsági Tábort.

Szabó Zsófia

A vakációs programra idén is több turnusban várták a vallásos fiatalokat.

Az elmúlt hetekben az óvodások és az általános iskolások töltötték szünidejük egy részét a Szent Rita táborban. A hét folyamán – ottjárttunkkor – pedig középiskolások és egyetemisták „költöztek” néhány napra a településre.

– Idén is szép számmal, összesen mintegy kétszáz fiatal érkezett a táborba, egyházmegyén innen és túlról egyaránt – mondta a szervezők részéről Gál Gábor, aki hozzátette: idén is változatos programkavalkáddal lepték meg a táborlakó gyermekeket.

– A legkisebbekhez bohóc is ellátogatott, ugyanakkor rendőrségi-, valamint tűzoltó bemutató is szerepelt a tábor „repertoárjában. Ám a közkedvelt éjszakai, erdőjáró túrák sem maradtak el.

Gál Gábor hangsúlyozta azt is, a tábor vallásos mivoltából fakadóan természetesen a szentmisék is szerves részét képezték a programoknak.

Gál Gábor (balról) és dr. Zacher Gábor a mindennapok veszélyeiről is beszélgetett a táborlakó középiskolás diákokkal, köztük  Sziács Józseffel, Németh Ildikóval, Németh Eszterrel

Ahogy a meglepetésvendégek: múlt héten Görög Ibolya protokollszakértő vendégeskedett a Szent Rita táborban, tegnap pedig dr. Zacher Gábor, a közismert toxikológus, aki egyenesen a munkahelyéről, a Honvédkórház sürgősségi osztályáról érkezett a katolikus ifjakhoz.

– A nyugalom szigete ez a tábor – jegyezte meg nevetve a főorvos – tekintve, hogy hajnalban, a kórházi osztályunkon 160 beteget láttunk el, akik közt sajnálatos módon voltak fiatalok is.

– Újudvaron viszont a táborozó gyerekek védett közegben vannak. Az egyházi kötődésük pedig megerősíti őket abban, hogyha kinyújtják csápjaikat, akkor tisztában legyenek azzal, mit tesznek a puttonyukba – summázta dr. Zacher Gábor az előadása előtt, melyen a mindennapi kísértéseket is górcső alá vette: a drogokon túl a netfüggőséget, és a közvetlen, emberi beszélgetések nélküli, pusztán „174” karakterből álló, mobiltelefonos világot.

– Ezért is jó, hogy a tábor környékén gyenge a térerő – mosolygott a toxikológus szakember.

Nem bánta ezt Sziács József, Németh Eszter, Németh Ildikó. A Barcsról és Tabról érkezett középiskolások hosszú évek óta állandó résztvevői a tábornak.

– Lelkileg megerősít bennünket az együtt töltött idő – fogalmaztak. – A programok pedig a hitünket is megszilárdítják - tették hozzá a diákok.

Egy másik fiatal, Andrasek Máté először van Újudvaron.

– Már most tudom, jövőre is eljövök – így Máté. – Mert ez az a hely, ahol igazi értékeket, élményeket kapunk útravalóul a mindennapokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!