Utazó

2014.04.22. 08:55

Vadvízi túra a Soca folyón

Ha az utazástól nemcsak kikapcsolódást, hanem adrenalinban dús élményeket is remélünk, nevezzünk be egy raftingtúrára, vadvízi evezésre.

Magyar Hajnalka

Kiváló helyszín ehhez az osztrák–olasz–szlovén hármas határnál, Szlovénia északnyugati csücskében, a Júliai-Alpok völgyében kanyargó bővizű folyó. Szlovén neve Soca (Szocsa), a magyar történelembe azonban Isonzóként vonult be. Partjain ádáz csaták zajlottak az I. világháborúban, rengeteg magyar áldozatot követelve. (Ha felkeressük a térségben található Kluze erődöt, rájuk is emlékezhetünk.)

A raftingtúra, vagyis a vadvízi evezés első hallásra tán kockázatos programnak tűnhet a gyerekkel utazók vagy a nem egészen fiatalok számára. A riadalom azonban felesleges. Kis túlzással szinte bárki kipróbálhatja ezt az élvezetet, különösen a nyár végén, amikorra lecsendesednek a vizek. Hiszen, miként a sípályákat, úgy a raftingútvonalakat is nehézségi szint szerint osztályozzák, így mindenki kiválaszthatja a neki megfelelőt. A Soca pedig kezdőnek, haladónak és profinak egyaránt kínál terepet.

Turistáknak szóló program esetén a hajót minden esetben profi túravezető kormányozza a sziklák, örvények között. Fotó: Frenky

Ausztria felől érkezve az olaszországi Tarvisión keresztül közelíthetjük meg a vadvízi paradicsomot. Mielőtt felkapaszkodnánk az oda vezető Predil hágón, gyönyörű tengerszemet csodálhatunk meg. A hágón áthaladva tiszta időben megpillanthatjuk a 2678 méter magas Mangart csúcsát, amit 2049 méterig autóval is megközelíthetünk. Továbbhaladva Strmec és Log pod Mangartom falvakat érjük el, majd következik Bovec, a környék központja. Ne kerüljük el a 106 méter magas Boka vízesést sem.

Mi Log pod Mangartomban vertünk tanyát, a Mangart tövében, egy családias panzióban, ahol magyar csapat szervezte a vízi kalandot. Viszonylag kevés csónakkal dolgoztak, kis létszámú csoportokkal, aminek előnyeire csak később döbbentünk rá. A rafting ugyanis jókora logisztikát követel, a helyszín megközelítése, a felszerelések eljuttatása a megfelelő folyószakaszhoz, a beöltözés, a biztonsági felkészítés időt igényel, s minél nagyobb a csapat, annál többet. Mielőtt evezőt ragadnánk, oktatásban részesülünk. Megtanuljuk az evező kezelését, a fékezést, s azt is, miként kerülhetjük el a csónakból való kiesést. Turistáknak szóló program esetén a hajót minden esetben profi túravezető kormányozza a sziklák, örvények között, a csapattagokra „csak" az evezés, a kellő lendület biztosítása hárul. A kormányos minden vezényszavára figyelni kell, hiszen a robogó víz azonnali reakciókat követel, nem lehet a tájat bámulni, ha éppen egy szikla megkerülése a feladat. De ne aggódjunk, nézelődésre is bőven teremtenek alkalmat a csendesebb szakaszokon.

A csoportok több helyen kikötnek, s mód nyílik kamion méretű sziklákról beugrálni a mély vízbe. Fotó: Frenky

Egyvalamire azért nehéz felkészülni, ez pedig a Soca hőfoka. Hiába jelezték előre, hogy 13 fokos, s hiába adtak ránk neoprén ruhát, cipőt, mentőmellényt, az első alámerülés a döbbenet erejével hat. A hideg, aminek nem is hőfokát, inkább a nyilallását érzi az ember, csontig hatol. Az első sokk után azonban szinte megszokható, bár a folyó hőmérséklete igen erős ösztönzőként hat a csónakban maradásra. Gondosan ügyeltünk rá, hogy lábfejünk stabilan kapaszkodjon a kötélzetbe, ami megóv a kieséstől. Amúgy akkor sincs nagyobb baj, ha valakivel ez mégis megtörténik. A turistákat erre is felkészítik. Az első reakció: próbáljunk megkapaszkodni a hajóban, s az evező beadását követően bemászni. A túravezető a mentőmellényünknél fogva segíteni fog ebben. Ha mégis elsodródnánk. feküdjünk a hátunkra, s összezárt lábakkal, talppal előre utazzunk a folyón. Nem kell aggódni, a mellény fenntart. A kezünkkel ne kalimpáljunk, az evezőt tartsuk párhuzamosan a testünkkel. Vadvízben ne próbáljunk meg felállni, akkor sem, ha sekélynek tűnik. Higgyük el, ő az erősebb.

Az evezést a túraszervezők különféle kunsztokkal, játékokkal színesítik. A csoportok több helyen kikötnek, s mód nyílik kamion méretű sziklákról beugrálni a mély vízbe, gombóccá gömbölyödve szlalomozni az erős sodrú „vízfolyosóban", csúszdázni a sziklának támasztott gumicsónak fenekén vagy a sziklákba vájt teknőkben. Ez utóbbi mulatságot kanyoningnak hívják, s a túrák megszokott kiegészítője. E műfajban extrém élményeket is begyűjthetnek a vállalkozó szelleműek, hiszen a víz által kivájt kanyonokban, barlangokban, járatokban rengeteg izgalmas kaland adódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!