Utazó

2016.07.21. 14:42

5 megunhatatlan horvátországi tengerparti város

Nyaralást tervez, de még nem döntötte el, melyik ország lenne az ideális úti cél? Kissé talán már késésben van a szállásfoglalással, és mihamarabb szeretné eldönteni, hol tölti majd idén a pihenésre szánt időt?

Bár kétségtelen hogy hazánk is szebbnél-szebb tájakkal várja a kikapcsolódni vágyókat, de mindez mégsem fogható az idegen kultúrák és tájak jelentette izgalmakhoz. Ha sorra kívánnánk venni, hogy mely országok bizonyulnak a hazai turisták körében a leginkább népszerűnek, akkor a horvát üdülővárosok garantáltan vezetnék a listát.

A mediterrán ország türkizkék tengerrel, cédrus erdőkkel, hangulatos óvárosokkal és paradicsomi szigetekkel várja az utazókat, akik rengeteg homokos tengerpart közül válogathatnak. Természetesen megvannak azok a tipikus úti célok, melyek a történelmi látnivalók és a festői tengerpartok apropóján rendszeresen hatalmas turistaáradatra számíthatnak. A szálláshely kínálatban a főzési lehetőséget is biztosító apartmanok legalább olyan nagy népszerűségnek örvendenek, mint a luxusszínvonalat kínáló tengerparti szállodák. A horvátországi szállások megfizethető árkategóriát képviselnek bárki számára, ráadásul rendkívül széles választékban állnak rendelkezésre az ország frekventált üdülővárosaiban éppen úgy, mint a csendes pihenést kínáló helyszíneken.

Mivel mind a tagolt partszakasz, mint a szigetvilág számos üdülőhellyel várja a pihenni vágyókat, így igen nehéz kiemelni azokat a helyszíneket, amelyek a leginkább kedveltek. Mégis, vannak olyan városok, melyek mellett döntve biztosan nem lőhetünk mellé. Nézzünk öt olyan horvátországi várost, amelyek évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek!

A történelmi múlt, a különleges építészet és a jelen szolgáltatásainak egyedülálló társítását kínálja Opatija, ahol fejedelmi környezetben pihenhetnek az oda érkezők. Már az üdülőhely megjelenése is eltér a megszokott horvát tengerpartoktól, hiszen meredek, erdős part, hatalmas villák és pálmafák jellemzik a várost, amely már a 19. században is nagy népszerűségnek örvendet a Habsburgok körében. A pálmafás udvarokkal és medencékkel büszkélkedhető villák is erről tanúskodnak, de a sziklás partok lenyűgöző szépsége is Opatija mellett szól.

Az óváros egykoron kifejezetten a gazdagok igényeinek megfelelően lett kialakítva, így még ma is megállja a helyét a luxust keresők körében. Területén egymást érik az elegáns szállodák, és a gazdag növényvilág mellett a remek levegő is olyan pozitívumnak számít, mely messze túlszárnyalja a klasszikus horvát üdülővárosok hangulatát. Opatija egyébként nem csak nyáron érdemes a felkeresésre, hanem az év más időszakaiban is, ugyanis enyhe telek jellemzik, és gyógyfürdőiben a hidegebb hónapokban is remek kikapcsolódásban lehet részük a turistáknak.

2.Dubrovnik, Dél-Dalmácia kulturális központja

A horvát tengerpart legdélebbi részén található az a város, amelyet a történelemkönyvekből legtöbben talán csak Raguza néven ismernek. A mai Dubrovnik Dél-Dalmácia kulturális központjaként számon tartott, hiszen területén számos szabadtéri program megrendezésre kerül nyaranta. A Nyári Játékok egy hónapon keresztül tartanak, a programkínálatban pedig színházi előadások és koncertek egyaránt szép számmal megtalálhatóak. Nem véletlen, hogy évről-évre rengeteg turistára számíthat a város, mely történelmi nevezetességekben is gazdag. Az ősi városfalak övezik a városközpontot, amelyet 1979-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánított. A kizárólag gyalogosforgalom számára megnyitott óvárosban számos nevezetesség található, így a városnéző séta során egy letűnt korban találhatják magukat a látogatók.

 

Természetesen Dubrovnik fürdőzés terén is remek lehetőségeket kínál, sőt, akár felfedezhetjük Lokrum szigetét is, mely szépen parkosított, és a középkori bencés kolostor romjai, valamint a botanikus kert mellett nudistastrandot is találhatnak itt az ilyen jellegű kikapcsolódás iránt érdeklődők.

3.Dalmácia kincse, Trogir

A kis szigeten fekvő Trogir nem véletlenül Dalmácia kincseként számon tartott, ugyanis területén mindaz megtalálható, amiért olyan szívesen döntünk Horvátország mellett. A látványos terek, a fehér mészkőből épült paloták, a páratlan szépségű tengerparti sétányok és strandok kitűnő választásnak bizonyulnak minden korosztály részéről. A leginkább ódon olaszországi településekre hasonlító város egy kis hídon keresztül közelíthető meg, és tökéletes hely a mediterrán városnézésekhez, a kikapcsolódáshoz, a fürdőzéshez, búvárkodáshoz.

 

Nevezetességei között előkelő helyet foglal el a város főterén levő Poderta palota a XV. századból, a Szt. Lőrinc Székesegyház 47 méteres harangtornyával, vagy a város legszebb középkori házaként ismert Cipiko-palota. A Kamerlengo-erőd a sziget délnyugati részén található, és fantasztikus fényképek készíthetőek fentről. A pompás kilátás mellett természetesen ne feledkezzünk meg a Trogir kínálta fürdőzési lehetőségekről sem. A környékben található a Seget Donji, mely rendkívül népszerű a turisták körében, de az 500 méter hosszú Pantan strand is kedvelt, főként a környező fenyőfák, és a Pantan folyó torkolata jelentette látvány miatt. Az trogiri Riviéra két kilométeres kavicsos strandja a várostól öt kilométerre fekszik a Ciovo-szigeten, ahol bárok és éttermek éjjel-nappal várják a turistákat, s biztosítják a strand folyamatos pezsgését.

4. Zadar, a „horvát Róma”

A természeti értékek, a történelmi látnivalók és a fürdőzés szerelmesei éppen úgy megtalálják számításukat Zadar környékén, valamint a városban, mint azok, akik a gasztronómia, a pezsgő éjszakai élet vagy a bevásárlási lehetőségek iránt érdeklődnek. A sokszor csak „horvát Rómaként” emlegetett város egyetemeknek is otthont ad, és körülbelül 3000 éves múltra tekint vissza. A városnézéshez leginkább az autómentes óváros ajánlott, ráadásul itt nincs is akkor tömeg, mint például Dubrovnikban. A Városkapu mellett számos vallási műemlék is megtalálható területén, de a Tengeri orgona számít igazán a turisták kedvencének. A speciális kialakítással rendelkező helyszín sajátossága, hogy az ott megtörő hullámok hangokat játszanak le, melyhez 35 víz alatti síp nyújt segítséget. A helyszínről csodás naplementében lehet részük a látogatóknak, de a Nap Köszöntése névre hallgató emlékmű is rendkívül kedvelt a turisták körében.

5. Rovinj, Isztria gyöngyszeme

Szűk macskaköves utcák, festői szépségű óváros, és fenséges kilátás az Adriai-tengerre. Röviden ennyivel jellemezhető az a hangulat, amely mindenkit magával ragad Rovinj területén járva. A város látnivalói között a Tito tér, a Szent Eufémia Székesegyház a leginkább kiemelkedőek, de a több múzeum között előkelő helyet elfoglaló Akvárium is nagyon népszerű. A tenger élővilágát bemutató komplexum kifejezetten ajánlott a családdal utazók számára. Bár tengerpartja kavicsos, de egy szörfcipő, vagy valamilyen gumitalpú lábbeli feledtetik ezt a kis negatívumot. A mediterrán városban remek éttermek, apró utcácskák és sok-sok macska is megtalálhatóak, éjszaka pedig beindul az igazi pezsgés. Hajóval át lehet ruccanni a Szent Katalin-szigetre, de a környéket hajós körutazás keretein belül is felfedezhetjük, a látvány valóban lenyűgöző.

Horvátország minden évben kiemelt népszerűségnek örvend a turisták körében, s nincs ez másként idén sem. A festői szépségű partok, a gazdag növény-és állatvilág, valamint a történelmi, kulturális látnivalók rendkívüli idegenforgalmi vonzerőnek számítanak, melyekért mindenképpen megéri felkeresni területét. Döntsön bármelyik kedvelt horvát üdülőváros mellett is, biztos lehet abban, hogy életre szóló élményekben lesz része. A horvát tengerpart korosztálytól és érdeklődési körtől függetlenül remek választásnak bizonyul. Fedezze fel idén Ön is a hazai turisták körében évek óta kedvelt területet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!