Utazó

2016.05.31. 15:20

A kultúra lüktető városa

Pécs - Talán az egyetemi légkör teszi, de Pécsen mindig felszabadultnak, fiatalnak és gondtalannak érzi magát az ember.

Németh F. Bernadett

A baranyai megyeszékhely két éve az egész országot lázban tartotta a Leonardo Da Vinci-kiállítással, amely során a Sforza Kolosszust fel is építették a Széchenyi téren.

A 8,5 méteres szobor eredetijét Leonardo da Vinci Francesco Sforzának, Milánó hercegének tervezte bronzból, azonban csak annak hatalmas agyagmodellje készült el, amit végül a Milánót megszálló katonák elpusztítottak. A Széchenyi téren felállított ló részeit két kamion szállította Pécsre. A 13 tonnás építmény talapzatába statikai okokból körülbelül 8000 liter vizet töltöttek, felállítását közel egyhetes építőmunka előzte meg. A hatalmas monstrumot darabokból rakták össze olasz szakemberek, és sokáig a csodájára jártak a turisták.

A Leonardo Da Vinci által tervezett lószobor a Széchenyi téren, háttérben a dzsámival Fotó: Németh F. Bernadett

Utóbbiból az év egy szakában sincs hiány Pécsett. És nem csupán a kötelező látnivalók környékén, hanem mindenütt: éttermekben, kávéházakban, fagyizókban, az utcákon, tereken. A fent említett meghatározó, fiatalos hangulatot elsősorban az egyetemisták adják, akik késő éjszakáig élik az életüket az utcán.

A Cella Septichora Látogatóközpont, az Ókeresztény Mauzóleum minden pécsi városlátogató bakancslistáján szerepel. A török hódoltság legismertebb emléke Gázi Kászim pasa dzsámija, a belvárosban álló Gyertyaszentelő Boldogasszony plébániatemplom hazánk páratlan török kori műemléke, a magyarországi török-iszlám építészet legjelentősebb alkotása. Nem könnyű bejutni, mert vagy éppen felújítják, vagy zárva van. Kevésbé ismert Idrisz baba türbéje, aki jövendőmondó, gyógyító füves ember lehetett. Kihagyhatatlan látnivaló a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház. Mai formáját a 19. századi átépítés eredményeként nyerte el, de újjáépítve is megőrizte a középkori katedrális varázsát. Belépve diadalív által kettéosztott, hatalmas belső tér tárul föl, amelynek hatását a sátoros főoltár fokozza.

A Zsolnay Kulturális Negyed Pécs talán legszebb ékköve. Az Európa Kulturális Fővárosa program legjelentősebb fejlesztése a Zsolnay-gyár leromlott állapotú és műemlék épületeinek felújítása lett. Kulturális, közművelődési és oktatási funkciók idetelepítésével pezsgő kulturális negyeddé és rekreációs területté alakították a zömében hasznosítatlan tereket. A mintegy öt hektárt felölelő Zsolnay Kulturális Negyed évi több százezer látogatót fogad, informatív látogatóközponttal, egyetemi közösségi terekkel, vibráló kulturális élettel. Az állandó kiállítások mellett a Pirogránit udvar kiváló helyszín fesztiválok és szabadtéri előadások számára. Különleges építészeti látványosság a volt égetőkemencékben kialakított könyvtár és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának épülete. Érdemes felkeresni a Zsolnay Látványmanufaktúrát, a Zsolnay-kutat. Pécs is bővelkedik múzeumokban, ezek közül kihagyhatatlan a Csontváry.

Több napba is beletelik, mire minden történelmi és kulturális emléket felkeresünk a városban, de mindenképpen hagyjunk időt arra is, hogy túrázzunk egy keveset a Mecsek erdeiben. Számos túraútvonal, kalandpark várja a látogatókat. Kapaszkodjunk fel a tévétoronyba is.

Ha már természet: kukkantsunk be az egyetem botanikus kertjébe, nem bánjuk meg: szemet gyönyörködtető növények, virágok között pihenhetjük ki a városnézést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!