Utazó

2016.05.31. 15:20

A megelevenedő történelem

Zegzugos és titokzatos óvárosi utcák, elegáns és szellős pálmafás sétányok, alkudozástól hangos fűszerillatú piacok, ultramodern, letisztult vonalú múzeumok otthona - Tel-Aviv és Jaffa ezernyi hangulatával veszi le a lábáról a tengerparti városba érkező utazókat.

Szarka Evelin

A több mint négyezer éves múlttal büszkélkedő, jórészt muszlim lakosú Jaffa óvárosának üdítő ellenpontja az egykor homokdűnékre épült négyezer Bauhaus-épület alkotta Fehér Város, azaz az 1909-ben alapított Tel-Aviv egyik meghatározó városrésze. A besszarábiai születésű üzletember és politikus, Meir Dizengoff vezetésével 66 zsidó család hozott létre telepeket a kietlen tájon: a területfelosztásról fehér és szürke kagylók segítségével, sorsolással döntöttek. A vallási és politikai konfliktusok ellenére a bevándorlásnak köszönhe-tően rohamtempóban nőtt az üde zöld területekkel tarkított város lakossága, a 20. század emblematikus épületei közül sok viseli magán magyar szakemberek keze nyomát: például egy haifai mozit, számos helyi lakóházat és a Habima Nemzeti Színházat is Kaufmann Oszkár tervezte.

Az elegáns kikötők mellett világhírű strandjairól is ismert a tengerparti város

A gyorsan növekvő Tel-Aviv a fiatal Izrael állam gazdasági központjává vált, és, bár a héber nyelv és kultúra fellegváraként az ilyen irányú kutatások csomópontja lett, világias és kozmopolita fel-fogása miatt számos nép tagjai választották új otthonukul Tel-Avivot; így indiai, thai, szudáni, eritreai, etióp és filippínó közösségek is fellelhetők a város-ban. A földrajzilag már egybeolvadt két település hivatalosan 1950-ben egyesült, ekkor kapta a Tel-Aviv-Yafo nevet. Mivel Jeruzsálemet több nemzetközi fórum és állam sem ismeri el az ország fő- városának, számos nagykövetség is itt működik.

A művészeti múzeum modern épülete sem tájidegen a sokszínű városban

Az izraeli történelem elevenedik meg a kirándulók szeme előtt, ha a tengerparti heverészés után felfedezőút-ra indulnak a városban. Bi-ciklivel és gyalog is könnyedén megtehetőek a belvárosban a távok, azonban, ha tömegközlekedéssel szeretnénk utazni, a korlátozott szolgáltatás miatt sábát napján érdemes tájékozódni a lehetőségekről.

Dávid Ben-Gurion volt miniszterelnök 1930-ban épült házában nemcsak a politikus magánkönyvtárában és a híres emberekkel - például Nixonnal vagy Einsteinnel - készített közös fényképek gyűjteménye előtt időzhet el a látogató, de a politikus konyhájában és hálószobájában járva személyes tárgyait megismerve árnyalhatja a művelt és érdeklődő magánemberről ki-alakított képét.

A helyiek nagy gonddal ápolják és óvják a város tüdejét - a fákat és a virágos növényeket Fotó: Szarka Evelin

A monumentális városháza mellett érdemes elsétálni az épület tövében megbújó rendhagyó emlékhelyhez, ahol az izraeli-palesztin békefolyamatot szorgalmazó Jichák Rabin miniszterelnök ellen 1995-ben elkövetett halálos merényletet rekonstruálják az itt elhelyezett tereptárgyak. A hatalmas téren fenséges virágzó lótuszoknak és koi pontyoknak otthont adó mesterséges tavacska áll, enyhítve a betontömb robusztusságát.

Mielőtt a turisták még mélyebbre ásnának a történelemben Jaffa óvárosában, gyakran ellátogatnak a Tel-Aviv Művészeti Múzeum ultramodern, hatalmas komplexumába, hogy Picasso, Matisse, Degas és Van Gogh munkáiban gyönyörködjenek, elmerüljenek az impresszionista kollekciók gazdag anyagában és alaposabban megismerkedjenek az izraeli művészek és dizájnerek alkotásaival.

A nyári forróságban érkezők csak egy frissítő limonádé után vágjanak neki az asszírok, a perzsák és az Oszmán Birodalom által használt kikötő felett magasodó hangulatos Jaffának, ahol a helyi Sóhajok hídja és a városra páratlan panorámát nyújtó kiszögellések mellett buja kerteken vezet át az út a Szent Péter-templomig. Az óratorony és a kormányzói palota megtekintése után a régészeti gyűjteményre is érdemes időt szánnit. A hippi stílusú Carmel piacon roppanós zöldségekkel és gyümölcsökkel, ínycsiklandó fűszerekkel lehet feltankolni. Jaffa ódon utcáin antik műremekek, régi ékszerek és megannyi értékes vagy csak tetszetős csecsebecse közül válogathat az utazó. A Dizengoff tér szivárványszínű szökőkútja szomszédságában hasonlóan izgalmas a kínálat, míg a 21. századi dizájn szerelmesei a közelben álló plázában csaphatnak le a legújabb darabokra.

Bár számos fegyveres támadás sújtotta a várost, és manapság is főként a szomorú, összetűzésekről szóló beszámolók miatt jelenik meg a hírekben, a több mint négyszázezres település hétköznapi emberei harmóniában és békében élnek egymás mellett. Az ortodox zsidó csoportokat, a homoszexuálisokat és az excentrikus művészeket is szívesen látják, hiszen új színnel gazdagítják a város lakosságának összetételét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!