Utazó

2015.09.29. 09:37

A meglepetések városa Linz

Lentos és Lentia a kelta illetve a római korban így nevezték, tehát már akkor is lakott település volt a Duna festői kanyarulatában elhelyezkedő Linz. Felső-Ausztria tartományi fővárosáról nekünk inkább a linzer torta jut eszünkbe.

Osváth Sarolta

Linzet néhány évtizede még a kevés ausztriai iparváros egyikeként tartottunk számon, ma is fontos gazdasági központ, Bécs és Graz után a harmadik legnépesebb osztrák város. Ebből azonban csak az általános jólét érzékelhető a gyönyörű Duna-parti városban, ahol estére megtelnek az éttermek, kávézók, zsúfoltak a színház- és koncerttermek. Azok közé az ausztriai városok közé tartozik, amelyek az először oda látogató számára számos meglepetést, különleges látnivalót tartogatnak. Mindenekelőtt rácsodálkozunk festői fekvésére, hiszen a kiszélesedő Duna kanyarulatával szinte körbeöleli a várost. A folyón és a két partján élénk vízi élet folyik, nyáridőben sétahajók hozzák-viszik a turistákat, akik a vízről láthatják, hogy veszi birtokba a természet az acélgyár hatalmas meddőhányóit, és betekintést nyerhetnek a vizi-logisztikai bázis, a dokkok elképesztően szervezett mindennapi életébe.

Festői panoráma: a Duna kanyarulatával szinte körbeöleli a várost

A Dunán azonban néhány kilométerrel arrébb már strandolni is lehet, sőt, a városban a merészebb ifjak gyakran át is ússzák a folyót. A partot, a szépen parkosított sétányokat a kerékpárosok és a gyalogos sétálók veszik birtokukba. Szembetűnik a kultúra magától értetődő jelenléte: a Duna-part tulajdonképpen egy szabadtéri múzeum vagy szoborpark, végig kortárs alkotók művei, nagyméretű acélszobrok, nonfiguratív alkotások díszitik. Linz egyszerre ódon és modern, a régi és az új építészet bámulatos harmóniában él egymás mellett. Bbelvárosa különösen lenyűgöző, tele van régi és gyönyörű, főként barokk épületekkel. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. Képzeljük el, hogy miközben ott lüktet a város közepe, a tér egyik odala teljes szélességében nyitott a Dunára, és teljes panorámát nyit a folyó túlsó partja felé. A tér középpontjában 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal. A pestisoszlopként is emlegetett alkotás 1716-óta áll a helyén. A tér másik nevezetessége a városháza, amelyet a térrel ellentétben 1659-ben átalakítottak. A nyugati oldalon a Freichtingerhaus díszes barokk homlokzatával hívja fel a figyelmet, érdemes hangulatos árkádos udvarára is besétálni. A Hauptplatz északnyugati sarkán betérhetünk a Neue Galerieába, múlt századbeli közép-európai festők alkotásaiban gyönyörködhetünk. Innét a Nibelungok hídja vezet át a túlsó partra, amely különösen esti díszkivilágításban nyújt felejthetetlen látványt.

A Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, a tornya 134 méteres, fő nevezetességei a festett üvegablakok Fotó: Linzturizmus

Sétáljunk el az Alter Domhoz, ez Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház 1669 1678 között épült. Az 1909-ig püspöki templomnak számító épület elképesztő építészeti remekmű, két robusztus, égbenyúló tornya között St. Ignatius szobrával. A templombelső is rendkívül gazdagon díszített, aranyozott relikviái, a sötét, fából faragott szószéke és orgonája egyedülálló értéket képviselnek. Fényűzésben az Alter Dom helyébe lépő püspöki templom, a Neuer Dom sem maradt el. Ez Ausztria második legmagasabb temploma, a tornya 134 méteres, fő nevezetességei a festett üvegablakok. Nézzük meg Linz tartományi székhelyét is, a 16. századi reneszánsz épületben a parlament évszázadok óta ülésezik.

Ha már elegünk van a műemlékekből, utazzunk fel az ország legmeredekebb kisvasútjával a város fölé magasodó Pöstlingbergre. A hegyen egy fákkal sűrűn övezett fehér falú kis templomot találunk. A Wallfahrtkirche illetve a hegy vallási vonatkozású története 1716-ig nyúlik vissza. A templom villámcsapás, illetve végzetes baleset miatt kétszer megsemmisült, ma mégis Linz egyik legnépszerűbb turistacélpontjának számít.

A linziek, miközben nagy becsben tartják meglévő értékeiket, folyamatosan megújítják a várost. 2009-ben Linz volt Európa kulturális fővárosa, Vilniusszal, Litvánia fővárosával együtt. Rrendkívül gazdag kulturális, művészeti programot kínál minden korosztálynak. A fiataloknak például különleges élményt nyújt az Arts Electronica Center állandó kiállítása, amely a számítógépes világ művészi megjelenítésének lehetséges formáit keresi. A Brucknerfest őszi nemzetközi komoly zenei fesztivál, Ausztria egyik legrangosabb zenei eseménye pedig a klasszikus zene rajongóit vonzza

Linzben sok jó vendéglő, különleges étterem közül választhatunk. Feltétlenül kóstoljuk meg a hagyományos linzer tortát, amelyet kézműves cukrászdákban készítenek. A sütemény lényegesen különbözik a nálunk ismert linzerektől, a linziek a vasárnap délutáni kávéjukkal és esetleg fagylalttal kombinálva fogyasztják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!