Utazó

2017.05.02. 10:45

A régi épületek és a modern csodák jól megférnek együtt Szingapúr városában

Szingapúr - Szingapúr független ország, törpe városállam Ázsia délkeleti részén. Az elmúlt 50 évben rohamos fejlődésen ment keresztül. Hatalmas forgalmat lebonyolító kikötője és a vaskezű államfők irányítása a világ egyik legfejlettebb országává tette.

Molnár Sándor

Ma már a leghatalmasabb bankok és társaságok felhőkarcolói állnak itt, és az egy főre jutó GDP a világon a legmagasabbak egyike. A toronyházak és a modern építészeti megoldások futurisztikusnak ható városképet eredményeznek, de ez nem jelenti azt, hogy a természet, a zöld területek rovására fejlődne az állam. Nagy tisztelettel őrzik emlékeiket, így a régi és az új épületek tökéletes összhangban teszik még izgalmasabbá a látványt.

Európai mércével szigorú törvények védik a környezetüket, például nem lehet rágót árusítani és az országba bevinni, utcán és metrón enni vagy inni. Ennek eredményeként csak ragyogóan tiszta közterületeket találunk.

Csodás a kilátás a városra a Marina Bay Sands Hotel tetejéről

A közbiztonság is egyedülálló, a világ legbiztonságosabb városainak egyike. Halálbüntetés jár a kábítószer-forgalmazásért, és a botozás is alkalmazott módszer. Az utcákon nincsenek hajléktalanok, kéregetők, és nem kell tartani a zsebtolvajoktól sem.

Sokan tranzitmegállóként ismerik Szingapúrt, pedig megéri hosszabb időt eltölteni a városban, rengeteg a látnivaló. Nemcsak az csemegézhet, aki a távol-keleti kultúra iránt érdeklődik. A természetimádók, a modernizmus hívei és a különleges ízek rajongói egyaránt a paradicsomban érezhetik magukat.

A Gardens by the Bayben 18 mesterséges, úgynevezett „szuperfa" emelkedik ezek, 25-50 méter magasak. Közülük két szuperfát skywalk-híd köt össze, ami látogatható.

A közlekedés, a látványosságok megközelíthetősége egyértelmű. A kommunikáció könnyű az országban, hiszen négy hivatalos nyelvük van, köztük az angol, azt mindenki beszéli, és egy kis idő elteltével a helyi dialektus is megszokható. Közel egynapos utazást követően a fáradtságot azonnal elfelejti az ember, ha a Changi repülőtér forgatagába keveredik, mert már ötödik éve ez a világ legjobb légikikötője. Van itt botanikus és orchideakert, spa, medencerészleg, mozisarok és egy különleges látványosság, a kinetikus eső.

Metróval juthatunk be a legegyszerűbben a belvárosba, ahol az ikonikus Marina Bay Sands Szállodát, a felhőkarcolókat és a híres Merlion szökőkutat találjuk. Pár perces sétával elérjük a Gardens by the Bay parkot, ahol a mesterséges, önfenntartó szuperfákat találjuk. Esténként a saját maguk által gyűjtött napenergiát felhasználva zenés fényshow-val teszik felejthetetlenné a parkot.

A Sentosa szigetén található Universal Studios Singapore minden korosztálynak óriási élményt nyújt Fotó: Molnár Sándor

A város szórakoztató központja és egyben fellegvára Sentosa szigete. Számtalan attrakció, a Universal Studios Singapore, homokos tengerpartok, szabadtéri zenés lézer- és fényjáték, Trick eye-múzeum és felsorolhatatlan élményáradat várja az idelátogató turistákat.

Az időjárás túl sok meglepetést nem tartogat, hiszen az örök nyár országában állandóan 30 Celsius-fok körüli a hőmérséklet. Legfeljebb egy-egy erőteljesebb, meleg esővel találkozhatunk monszun idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!