Utazó

2016.08.02. 12:45

Albánia: Ízek, templomok, kalandok - Egy ókori romváros felfedezése és pihenés az elegáns Riviérán

Egy dél-balkáni autós túra egyik felejthetetlen állomása lehet Saranda üdülőhelye és az olíva- és citrusfák között megbújó régészeti feltárás Butrintban, de a közeli Korfun nyaralók is egyszerűen áthajózhatnak a görög sziget fővárosából az albán partokhoz, hogy felfedezzék ezt a sokak számára ismeretlen vidéket.

Szarka Evelin

A csaknem hárommillió fős lakossággal rendelkező kis független országról még napjainkban is a sztálinista Enver Hoxha (vagy a régebbi magyar átírás szerint Enver Hodzsa) diktatorikus politikájának évtizedei jutnak eszükbe az utazóknak, pedig a köztársaság kikiáltása óta, az elmúlt huszonöt évben jelentős változások történtek az államban, ami nemcsak a NATO-tagságban és az EU-hoz való közeledésben mutatkozik meg. A Hoxha által a világ első és egyetlen hivatalosan is ateista államának titulált Albániából a vallási tolerancia egyik mintaképe lett a rendszerváltozás után: az oszmán uralom hatására a népesség nagy része iszlám hitű, a nők európai divat szerint öltöznek, nem viselnek fátyolt, nem ritka az alkohol és a sertéshús fogyasztása sem a körükben, az ortodoxok és a katolikusok pedig szabadon gyakorolhatják a vallásukat. Ünnepek alkalmával fényfüzérek kötik össze a templomok és a mecsetek tornyait az összetartozást szimbolizálva, a gyermekek közös játékokban is részt vehetnek a különböző felekezetek és közösségek rendezvényein - a hagyományok kölcsönös tiszteletben tartása valóban nem üres frázis az itt élők körében.

Bár a gazdasági csoda még várat magára, a közigazgatási reform és az infrastruktúra-fejlesztés nyomai jól láthatók, hiszen, míg néhány éve rossz minőségű úton lehetett elzötykölődni a Jón-tengertől a kis félszigeten fekvő archeológiai parkhoz, az igazi időutazást ígérő látványossághoz ma új út vezet.

Saranda kikötője és pálmafás part menti sétányai a francia Riviérát idézik.

Az árnyas ligetek között sétálva csekély belépő fejében fedezhetjük fel az illír, görög, római, bolgár, bizánci, velencei, francia, majd török fennhatóság alatt álló városka történelmét, amelynek alapítása a legenda szerint Aeneashoz vagy Priamosz trójai király fiához köthető. Eszerint Helenosz az isteneknek készült állatáldozatot bemutatni a megmeneküléséért, a megsebesített bika azonban elmenekült, átúszta az öblöt, és a túlparton rogyott össze, amit a királyi sarj égi jelnek vélt és várost alapított azon a helyen, ahol az állat kilehelte a lelkét. Ez lett Buthrotum, azaz a sebzett ökör városa, mai nevén Butrint.

A Vergilius írásaiban is megjelenő, már i. e. 1000-ben lakott település kedvező földrajzi és természeti adottságainak köszönhetően stratégiai jelentőségű kikötővé és veteránkolóniává vált, területén elegáns promenád és sikkes villák, római fürdő, megkapó szépségű szökőkutak, színház és erőd, majd a keresztény időkben bazilika és keresztelőkápolna, később pedig a török pasa megbízásából a Vivari-csatorna partján impozáns kastély épült. Ezek romjai az 1928-ban Mussolini megbízásából kezdődő, az olasz Luigi Maria Ugolini által vezetett ásatásoknak hála, ma is láthatóak.

Butrint romvárosa 1992 óta az UNESCO Világörökségének része. Fotó: Szarka Evelin

A kommunista rezsim évtizedei alatt az illegális határátlépők megfékezése érdekében berekesztették az itt folyó munkát, ez is hozzájárult a terület érintetlenségéhez és konzerválásához. A mozaikpadlót ma is üveglappal vagy szalmával letakarva óvják attól, hogy a látogatók szuvenírként elvigyenek belőle egy-egy darabkát; a nemzeti és hazai örökségvédelem pedig sikerként könyvelheti el, hogy a közelben építendő repülőtér terveit a romváros megőrzése végett elvetették.

Butrintból Sarandába érkezve a modern és lüktető Albániát ismerheti meg az utazó: gondozott strandok, virágos és pálmafás sétányok, tiszta és rendezett többemeletes szállodák, több nyelven beszélő helyiek várják a turistákat.

Ortodox templom Sarandában - a muszlim többségű Albánia ma már a vallási tolerancia mintaképe

Az I. Szulejmán szultán által a 16. században építtetett Lëkurësi-kastély magasodik a város fölé, amelyből feltétlenül tekintsük meg a végtelen panorámát, és ne hagyjuk ki az 5. században Sarandában élt zsidó közösség lakó- és közösségi épületeiből fennmaradt emlékeket, a zsinagóga romjait és épen maradt különleges mozaikpadlóját.

Ha marad idő, érdemes felkeresni a Kék Szemet (Syri i Kaltër), ahol húsz kristálytiszta vizű forrás páratlan látványában gyönyörködhetünk: a 12 fokos víz néhány ponton negyvenöt méter mély és elementáris erővel tör a felszínre, másodpercenként közel húsz köbméternyi, ivóvíz minőségű vizet terítve szét a környéken. Végül pedig szánjunk időt a közeli Ksamil fehér homokos strandján egy kis pihenésre: a parton kiváló pisztrángból vagy bárányból készült, friss salátával és ínycsiklandó házi sajtokkal és joghurttal, töltött szőlőlevéllel és különféle olívaolajokkal és borecetekkel megspékelt albán fogásokat fogyaszthatnak az ide érkezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!