Utazó

2016.11.22. 15:45

Az alapoktól építették fel a kúriát

Anarcs - Átadták a felújított Czóbel-kúriát a minap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.

Az 1826-ban Czóbel László helyi nagybirtokos által, eredetileg klasszicista stílusban építtetett földszintes épület állapota az utóbbi évtizedekben erősen leromlott.

A korábban orvosi rendelőként és könyvtárként is működő, műemléki védettséget élvező épületet a felújítása során az alapokig vissza kellett bontaniuk a szakembereknek, de a falakat az egykori kúriával megegyező formában építették újra. Az úri lakban emlékszobát rendeznek be az Anarcson született Czóbel Minka (1855-1947) költő-műfordító emlékére, de lesznek időszakos és művészeti kiállítások is. A kúriában egykor értékes tárgyakat tartottak, a falakat pedig több híres festmény díszítette.

A felújított kúria belső tere. Az épületben a tervek szerint emlékszobát rendeznek be Czóbel Minka költő-műfordító emlékére MTI-fotó: Balázs Attila

Az épület körüli hét és fél hektáros angolkertet is felújították, sima levelű páfrányfenyőket, vasfákat, tulipánfákat, platánokat és tölgyeket ültettek. A kertben található Czóbel Minka sírja is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!