Utazó

2015.10.06. 11:09

Büsum egy hangulatos, barátságos németalföldi üdülőváros az Északi-tenger partján

Büsum – Ha németországi idegenforgalmi célpontok kerülnek szóba, csak a legritkább esetben gondolunk az Északi-tengernél fekvő üdülőhelyekre. Nemcsak a nagy távolság miatt, de azért is, mert keveset tudunk róluk.

Gyuricza Ferenc

Pedig a mintegy ötezer lakosú Büsum a legkedveltebb észak-német üdülőhelyek közé tartozik, éves szinten több mint 160 ezer látogatót, a németek mellett főleg dánokat, hollandokat, belgákat és franciákat fogadnak itt, de Európa más nemzetei is egyre inkább felfedezik maguknak. A vendégéjszakák száma 1,6 millió, a városka hoteleinek és vendégházainak száma így nem véletlenül haladja meg a 130-at. A kínálat a luxusszolgáltatásokat nyújtó többcsillagos szállodáktól a megfizethető árú, de komfortos és kényelmes apartmanokig terjed.

A patinás múlt és pezsgő jelen keveredik az izgalmasnak ígérkező jövővel – ezzel a szlogennel hirdeti magát a városka a különböző idegenforgalmi kiadványokban, s ebből a patinás múlt és a pezsgő jelen mindenképpen igaz. A várost a tengertől egy gát óvja, a kikötő pedig a nyílt víz felől egy védrendszeren keresztül közelíthető meg, mely mindig egy méterrel a tengerszint feletti magasságon zár. Így bármekkora is a nyílt vízi hullámzás, a Büsumban tartózkodók mindig biztonságban érezhetik magukat.

A hangulatos városka közvetlenül a tengerparton terül el. Fotó: Gyuricza Ferenc

A város egyik fő vonzerejét tehát a tengerpart jelenti, apály idején akár fél órát is sétálhatunk homokos tengerfenéken, mire térdig érő vízbe érünk. A sétányokkal kiépített füves tengerpart pihenésre csábít. Aki idegenkedik a hideg tengervíztől, azt a város hullámmedencés víziparkja várja, úgyszintén közvetlenül a tengerparton, ahol további attrakciók segítik elő a regenerálódást.

Büsum egyik nevezetessége a kikötőmúzeum, ahol többek között korabeli rákászhajók és egy régi motoros mentőcsónak is megtekinthető. De itt láthatók azok a világítótornyok is, amelyek viharok esetén nagy szolgálatot tettek a nyílt vízről menekülő hajósoknak. Az első, még fából épített világítótorony 1878 és 1913 között mutatott utat, ezt váltotta fel a már jóval magasabb, így sokkal nagyobb távolságból is jól észlelhető kőépítmény, ezt 1912-ben kezdték kialakítani. Ugyancsak a kikötőmúzeum területén állították fel azt a póznát, amely a tenger legmagasabb vízállásait jelzi. Büsum lakosságának több alkalommal is meg kellett küzdenie az árral.

A kikötőmúzeumtól nyílik a város sétálóutcája, az állandóan nyüzsgő tömeget éttermek és üzletek sokasága várja elfogadható árszínvonallal. Az éttermek között feltűnően sok a mediterrán jellegű, spanyolok és arabok kínálják frissen fogott tengeri halakból, rákokból készült ízletes specialitásaikat. A tengerparttól távolodva további látnivalók tárulnak a szemünk elé: A sétálóutcáról nyíló tér túloldalán áll a városháza, melyet 1914–15-ben építettek neobarokk stílusban. A téglás építkezés amúgy is jellemző a városra, szinte minden második lakóépület magán hordja ennek külső jegyeit.

A városháza szomszédságában találjuk a település legrégebbi építményét, a XV. századi evangélikus templomot. A város rendkívül hangulatos, a helyiek viselkedése nyugodt és kiegyensúlyozott életmódra utal, amit hamar átvesz a turista is. Udvariasak és segítőkészek az itt élők, állandó a mosoly az arcukon. Inkább a németalföldi mentalitás jellemzi őket, a német ridegség itt szinte ismeretlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!