Utazó

2016.05.17. 11:30

Élet szárazon és a vízben - Guvat, jégmadár, cserregő nádiposzáta is feltűnik a tájban

Madárgyűrűzésen is részt vehetnek, szárazföldi vagy kenutúrára is indulhatnak, akik ellátogatnak a Keszthely melletti, fenékpusztai madárgyűrűző állomásra. Néhány kilométerrel arrébb pedig a Kis-Balaton is felejthetetlen természeti értékeket rejt.

Keszey Ágnes

Sérült madarakat ápolnak, gondoznak a fenékpusztai madárgyűrűző és madármentő állmáson, ahol mindent megtesznek azért, hogy a szárnyasok szabadon visszatérhessek a természetbe. A befogadott madarakkal és a baromfiudvar lakóival is megismerkedhetnek a látogatók. Megnézhetik, hogyan is zajlik a gyűrűzés - ennek időpontjáról érdemes érdeklődni. Ebben az időszakban tíznaponta, majd nyáron egészen október végéig mindennapos a gyűrűzés. Hamarosan befejeződik a fészkek, tojások és a kitömött madarak gyűjteményének felújítása. Madarásztanösvény is várja mindazokat, akik közelebbről szeretnék megismerni a tájat és élővilágát.

- Ez egy viszonylag rövid, egy kilométeres út információs táblákkal. A Balaton-parti nádas élővilágát mutatjuk be: a madarakat és a védett növényeket, valamint az itt folyó munkát. Odúk, fészkelést és madáretetést segítő berendezések bemutatóhelye is megtalálható a tanösvényen. Egy legelőt is megismerhetnek a túrázók - mutatta be az önállóan is végigjárható utat Benke Szabolcs, a madárgyűrűző állomás vezetője.

Macskabagoly, egerészölyv és gólyák is lakói a madármentő állomásnak – mesélte Benke Szabolcs

Aki pedig vízre szállna, az csoportos kenutúrára is indulhat a Zala-torkolatig, melyen szakvezető mutatja be a nádast és élővilágát. - Nagyon változó, hogy mi kerül a kenuzók szeme elé: kárókatonát mindig látni, s nagykócsag, szürkegém, a kiskócsag is gyakori. A szerencsésebbek akár jégmadarat is láthatnak. Vízityúk, guvat és apróbb testű énekesmadarak: nádirigó, cserregő nádiposzáta is feltűnik - mutatta be a látványos vízi túrán látható madarakat Benke Szabolcs. Akik több napot is el szeretnének tölteni a madárvilág és a természet szépségeinek megismerésével, vagy részt vennének a madárgyűrűzésben, azoknak néhány sátorhelyet is biztosítanak, a gyerekeknek augusztus elején pedig madaras tábort is szerveznek.

Szász Benedek – aki szabadidejében is menti és gondozza a madarakat egy fáról leesett és szemgyulladással ápolt macskabaglyot mutat, amelyet gyógyulása után, néhány hét múlva elengednek

A fenékpusztai madárgyűrűző és s madármentő állomástól nem messze lévő Kis-Balaton varázslatos, gazdag és változatos élővilágot rejt. A fokozottan védett területek csak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal történt egyeztetéssel és szakvezetéssel látogathatók. Fejes Éva ökoturisztikai referenstől megtudtuk: a túra során nádas-sásos berkek, vizes élőhelyek, nyílt vízfelületek tárulnak a látogatók szeme elé, akik a gazdag madárvilággal is találkozhatnak. A Diás-szigeten lévő Fekete István Emlékhely, a Kis-Balaton természeti értékeit bemutató Vönöczky Schenk Jakab-emlékszoba és a halászkunyhó meglátogatása is a rendszeresen meghirdetett túra része. A Tüskevárból is ismert, nádból készült Matula-kunyhóban a régi halászati eszközökkel és a pákászélet érdekességeivel ismerkedhetnek meg a kirándulás résztvevői. A kápolnapusztai bivalyrezervátumban él hazánk legnagyobb, közel 200 egyedet számláló csordája. Mint Fejes Évától megtudtuk: megfigyelésükben távcső és kilátó segíti a látogatót, a szerencsések a dagonyázó, legelésző bivalyok mellett fürgén futkározó ürgéket is megfigyelhetnek. A rezervátumon kitáblázott sétaút vezet végig, a kicsiket állatsimogató is várja. A látogatók régi fényképekkel, a bivalytartás eszközeivel és egy tárlaton a Kis-Balaton gazdag élővilágával is ismerkedhetnek. A Kányavári-sziget és a rajta húzódó Búbos vöcsök tanösvény szabadon látogatható: kis-balatoni víztározó felszínén tavasszal és nyáron tündérrózsa és a sárga virágú vízitök virít, gyakran láthatók récék, búbos vöcskök, kócsagok, kis kárókatonák, nádi énekesmadarak.

Vörsön, a tájházként berendezett talpasházban a látogatók a Kis-Balaton mellett élő emberek, a nádaratók, sásszedők hagyományos, mindennapi eszközeit, a halászathoz kapcsolódó szerszámokat, a lápból élő pákászok életmódját ismerhetik meg
Fotó: Fejes Éva

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tartja fenn a szabadon látogatható fenékpusztai madárgyűrűző és madármentő állomást. Akik vezetést is igényelnek, azoknak célszerű bejelentkezni a szervezet honlapján megtalálható telefonszámon.

Címkék#utazó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!