Utazó

2015.08.15. 15:56

Euphrasius püspök ősi bazilikája

Az adriai térség egyik legpompázatosabb szakrális épületegyüttese várja a látogatót a zalai megyehatártól alig 400 kilométerre, az Isztriai-félsziget nyugati parti üdülőcentrumának, Porec-nek ősi belvárosában.

Horváth A. Attila

Nyilvánvalóan a legtöbb utazó az Adria varázslatos partvidéke, a magyarok szívének is oly kedves közeli tenger miatt indul útnak ilyentájt Horvátországba, de a térség ókori eredetű történelmi városkáinak felfedezését is vétek lenne kihagyni a nyaralási programból. Porec nagy hírű temploma, a Szent Euphrasius püspökről elnevezett bazilika az ilyen kötelező látnivalók közé tartozik. Bejáratát eltéveszteni sem lehet, hiszen a római kori szerkezetét máig őrző Porec óvárosának főutcájáról, a néhai kapubástyát a Mars-szentéllyel összekötő Decumanusról (a turisták kedvelt korzójáról) nyílik északi irányba az a kis utcácska, amelynek végén a templom mozaikokkal díszített kapuja szinte mágnesként vonzza a tekinteteket.

A Szűzanya ölében a gyermek Jézussal, valamint angyalokkal a szentély gyönyörű mozaikjának részlete

A bizánci stílusú szakrális építészet egyik legszebb példáját ismerheti meg a díszkapun túl a látogató. A székesegyház múzeumként működik, emiatt (ellentétben például a rovinji Szent Eufémia-templommal) csak belépőjeggyel látogatható. A mintegy másfél órás élményért azonban érdemes fizetni nagyjából ennyi idő alatt lehet kényelmesen végigjárni a kiállítótérként funkcionáló püspöki palotát, a szépséges oszloptöredékeket is bemutató kőtárat, a szűk lépcsősorok leküzdésével elérhető templomtornyot (mivel a felfelé tartó forgalmat sajnos senki nem kontrollálja, itt tömegjelenetekre kell készülni, legalábbis a nyári főszezonban, de a harangszintről látható panoráma kárpótol a kellemetlenségért), valamint magát a 6. század első felében épített templomot.

Padlómozaik-töredékek és díszítőelemek a 4. századból

A fő látnivalót akárcsak a ravennai San Vitale-templomban a bizánci templomdíszítésre jellemző mozaikok kínálják; készítőik a padlószinten is változatos alakzatokat formáltak a kis építőemelekből, a szentélyben pedig kimagasló művészi színvonalú Mária, Jézus, valamint angyalábrázolásokat láthatunk.

A bazilika szentélye és apszisa a bizánci stílusú mozaikokkal

A poreci bazilikát Szent Euphrasius püspök alakította ki egy korábbi, kisebb templom átépítésével. A püspöki palota építése szintén a 6. századra datálható; ez utóbbi komplexum különlegességét az adja, hogy szinte eredeti formában maradt fenn az elmúlt másfél évezredben. Természetesen a múzeumi működéshez szükséges modernizáció itt is megtörtént; a tárlat tájékoztató felirataitól a mozaikok látványos díszvilágításán át a kulturált mellékhelyiségig minden szükséges infrastruktúrával ellátták az ősi komplexumot. Félúton érdemes a tengerparttal párhuzamosan futó erődített falakon megpihenni pár percre; a sétányról különösen szép kilátás nyílik a poreci öbölre és a félsziget mentén lehorgonyzott csónakok sziluettjére.

 

 

 

Címkék#Porec#adria

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!