Utazó

2016.06.28. 17:20

Évszakból évszakba négy nap alatt

Négy nap, négy évszak: a Salzkammerguti tóvidéktől a Grossglocknerig. Röviden így lehetne összefoglalni a Fehérvár Travel Utazási Iroda és a Pannon Lapok Társasága által közösen szervezett barangolást az osztrák Alpok lenyűgöző világában, ahova olvasóinkat invitáltuk.

Buthy Lilla

Oda, ahol a só a fehér arany, ahol a kristálytiszta tavakban a havas hegycsúcsok tükröződnek, túl az Óperenciás tengeren és az üveghegyeken is. És ez nem mese: némelyek szerint voltaképpen a Jéghegy egy osztrák hegyre utal Salzburgnál az Enns folyó mellett. Ez a folyó egyébként szintén szerepel a mesékben úgy, mint Ober-Enns, hát innen az Óperencia. Az évszakok metamorfózisával párhuzamosan ízelítőt kaptunk Ausztria esszenciájából: kisebb-nagyobb vadregényes, égszínű tavakból, hófedte gleccserekből és alpesi hegyekből, zúgó vízesésekből és érdekes városokból.

A salzkammerguti tóvidék talán legvadregényesebb tava, a 3000 méter magas Dachstein lábainál fekvő Gosau-tó

Első nap a harmincfokos, ragyogó napsütésben a Salzkammergut fővárosának tartott fürdővárosba látogattunk, Bad Ischlbe. A városba, ahol Ferenc József feleségül kérte Erzsébetet, ahol Lehár Ferenc is villát vásárolt. Ferenc József császár 60 éven keresztül töltötte itt a nyarait. A Sissi-filmekből is ismert császári kastélyban sok magyar vonatkozású emlék is látható, köztük számtalan vadásztrófea. Betekinthettünk Ferenc József puritán hálószobájába, és láttuk az asztalt, ahol az első világháború kezdetét vette. Az asztalt, ahol a császár aláírta a szerb hadüzenetet 1914. július 28-án. Érdekesség, hogy csak a Kaiservilla egyik szárnya látogatható, mert a másik részen, Sissi legkisebb lánya, Maria Valeria leszármazottai laknak. Ettünk a császár kedvenc süteményéből is, amit először Bad Ischlben készítettek, ahol a napjainkig működő Zauner cukrászdában találta fel Richard Kurth cukrászmester a múlt század ötvenes éveiben. Ma kétféleképpen készítik az ischlert, csokoládéval töltve és leöntve, vagy lekvárral töltve és kávés bevonattal. Bejártuk a Wolfgangsee egyik bájos gyöngyszemét, St. Wolfgang kisvárosát, ahol a tó és a hegyek panorámájában, a kedves kis házakban illetve a világhírű Michael Pacher szárnyasoltárában gyönyörködhettünk a búcsújárótemplomban. A szállásunkhoz közeli Hohenwerfen vára Werfen városa fölé magasodik: 155 méteres sziklákra épült, alatta a Salzach folyik. Az invesztitúraharcok idején építtette Gebhard, Salzburg érseke. Ciszterna, harangtorony, kínzókamra, szurokfőző, fegyverek, ágyúk, kápolna: ez mutatja a környék védelmére épített fellegvár egyházi és katonai bázis jellegét.

A tél napján Európa egyik leghíresebb és leglátványosabb autóútjára kanyarodtunk, a május végén is többméteres hófal kerítéssel ölelt Grossglockner panorámaútra. Valószínű, hogy kevesen mondhatják el magukról, hogy május végén hógolyókat gyúrtak ott, ahol a hirtelen arcunkba csapó hóvihar egyik percről a másikra hideg, szemmel áthatolhatatlan ködfátyolba burkolja a hegyeket. Fent, egészen a 2500 méteres magaslatokban. Az út fő látványosságai a füttyögő kis mormotákon túl az Edelweiss-csúcs környéke, a 2500 méteres Hochtor-hágó és a Ferenc József-magaslat, ami 2369 méter magas. A szakadó eső, a víz és a zene őszies napját Salzburgban kezdtük, ahol a Mozartkugelbe kóstolhattunk bele. A város híres szülöttéről elnevezett édességet egy salzburgi cukrász, Paul Fürst találta fel 1890-ben. Az ezüst-kék papírba csomagolt Original Salzburger Mozartkugelnt a mai napig kézzel készítik, és csak Salzburgban kapható, a Fürst kávézóban.

Az impozáns Gollingi vízeséshez egy könnyed erdei túrával feljuthatunk Fotó: Buthy Lilla

Ahova lépünk, víz terem: Hellbrunn kastélyának vízijátéka erről híres, no meg építtetője, Marcus Sitticus legendás humoráról. A titokzatos, sok jót nem sejtető barlangokat senki nem ússza meg szárazon: a vicces kedvű és óriási fantáziával megáldott Sitticus hercegérsek a hegyekből folyó vizek, források erejét használta fel játékainak megalkotásához. A vizes nap folytatása a romantikus festőket megihlető, 72 méter magas Gollingi-vízesés volt.

A vadregényes tavaszias hazaúton még a Dachstein ölelte Gosau-tónál, majd az egyetlen utcából álló, egymásra épült házak sokaságáról híres Hallstattban sétáltunk, fel, egészen a Csontházig. A Hallstatti-tó partján épült városba a helyszűke miatt a házakon futnak fel a gyümölcsfák, s ide csak születni vagy beházasodni lehet. Esetleg még a kínai Guangdong tartományban lehet próbálkozni, ahol vásárolhatunk magunknak házat a precízen lemásolt mű-Hallstattban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!