Utazó

2017.03.07. 13:30

Sokszínű város az Isztrián - A műemlékek látogatása mellett szórakozási lehetőségeket is kínál

Porec - Gyalogszerrel érdemes elindulni és megismerni a számos kulturális és történelmi örökséget őrző tengerparti várost.

Korosa Titanilla

Porec a nagy múltú tengerpart egyik legrégibb városa, több mint 2000 éve áll fenn az egykori római provincia. Eredetét mai képe is mutatja, a városmag máig megőrizte az ősi római városszerkezetet. A főbb utcák is az eredeti, a római mérnökök által kimért négyzethálós formában futnak, közülük a Cardo és a Decumanus utca neve máig fennmaradt. A városmagot képező egész félszigetet kelet-nyugati irányban a Decumanus utca osztja két részre, melyet egykor nyugatról a Fórum, keletről a városkapu zárt le. Erre merőlegesen futnak a keresztutcák, közülük a legjelentősebb a középen futó Cardo utca. Ezen utcák által közrefogva helyezkedtek el az óváros házai. A városmagot nyugatról lezáró egykori Fórum helyén található a Marafor tér, melyen két római templom állt Marsnak és Neptunnak szentelve. Az egyik az 1. században épített Neptun-templom volt, melynek maradványai a parkban találhatók. Fennmaradt a templom nagyméretű kőtömbökből épített falainak alsó része az egykori díszítés töredékeivel.

A város a bizánci uralom alatt püspöki székhely volt, a velenceiek alatt hanyatlásnak indult, majd a 17. századra elnéptelenedett. A 18. században aztán már Isztria fővárosa.

A bazilika harangtornyából szép kilátás nyílik a városra. Porec őrzi a történelmi korok emlékeit.

A város legnagyobb kincse a bizánci ihletésű Euphrasius-bazilika és a körülötte található épületegyüttes. Mozaikjai a legjelentősebbek Velence és Ravenna után az Adriai-tenger mentén. Az épületegyüttest az UNESCO 1997-ben a világörökség részévé nyilvánította. A 3-4. századtól itt álló imaház a keresztényüldözések során megsemmisült, majd 313, a szabad vallásgyakorlat kihirdetése után emelkedett a keresztény közösség tagjainak száma, és az imaház mellé egy négyszög alaprajzú épületet emeltek, majd az 5. században egy háromhajós bazilikát építettek. 100 év múlva újabb építkezésbe kezdtek, ebből a korból származik a nyolcszögletű keresztelőkápolna is. Euphrasius püspök bizánci stílusban teljesen átépíttette és bővíttette a székesegyházat, melyhez átriumot és emlékkápolnát építtetett. Később róla nevezték el a székesegyházat. A kapun áthaladva a mai átrium kőtár, a bazilika különböző építési időszakaiból láthatók domborművek, faragványok feliratokkal. A freskók egy része eredeti, a padozaton az üvegfedelek alatt ma is láthatók a régi bazilika mozaikjai. A nyugati oldalon nyílik a 9-11. századi keresztelőkápolna a keresztelőmedencével, és ide csatlakozik a 15. századi harangtorony, ahonnan remek kilátás nyílik a városra. A templom építészetileg és berendezését tekintve is nagy művészeti értéket képvisel. A belépésért, igaz, fizetni kell, de megéri felkeresni a helyet.

Legismertebb műemléke az Euphrasius-bazilika, mely a világörökség része

Porec kikötői sétányával szemközt található a Szent Nikola-sziget. Itt áll a térség egyik legrégibb világítótornya, ami 1402 óta világít a hajósoknak.

Poreč közelében, Novi Vas területén található a Baredine-barlang, az Isztria egyetlen hasonló természeti látványossága. A barlangnak öt terme van, a negyedikben egy 33 méter mély föld alatti tó található. Egy vezetéses túra háromszáz méter hosszú és negyven percig tart. Ennek során a kiépített út leereszkedik a hatvanméteres mélységben található barlangi tóig. Ebben él az egyik legkülönlegesebb barlangi élőlény, az emberhal, mely jellegzetes emberi embrióra hasonlító formájáról kapta a nevét. A barlang teljes mélysége százharminckettő méter.

A bazilika átriuma, keresztelőkápolnája és harangtornya Fotó: Korosa Titanilla

A közelben, Porectől délre található a Limski-fjord, amit hajóval érdemes megközelíteni. A fjord vize kristálytiszta, a partokat hatalmas sziklák határolják. Található itt egy kalózbarlang, ahol egy Winnetou-film jelenetét is forgattak annak idején. Érdemes a tengert is figyelni, hiszen a fjordban delfinek is feltűnhetnek.

Porec turistaparadicsom, az utcák zsúfoltak, viszont gondozottak, és jól felszereltek a szálláshelyek. Maga a piac is érdekesség, az árusok többségében csak horvátul értenek, de azért meg lehet velük egyezni. Strandjai az óvárostól északra és délre, a partvonal mentén húzódnak. A legfontosabb területekre kisvasút jár. Az ezeken túl eső strandokat gyalogosan vagy kocsival lehet elérni.

A történelmi örökségen túl

A bazilikán, a régi városfalon, a gótikus időkből származó egykori ferences kolostoron túl érdemes felkeresni a város központjában az akváriumot, ahol számos tengeri élőlény látható. De van lehetőség vitorlázásra, búvárkodásra, vízisíelésre, a környék jó túrázó hely, de például vadászni is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!