Utazó

2015.07.28. 10:32

Kerékpárral a zalai erdőtájon - Csábító lankás dombvidék, kanyargós utak, erdei ösvények és parányi falvak

Kerékpárral bejárni egy mikrotérséget – ez adja meg az igazi felfedezés lehetőségét. Zalában az utóbbi években jelentős idegenforgalmi fejlesztések valósultak meg, ezek egy része kifejezetten a csendet és nyugalmat kereső biciklis turistákat célozza meg.

Gyuricza Ferenc

Zala lankás dombvidéke, a településeket összekötő kanyargós utak és az erdei ösvények, de a kisközségek baráti hangulata is arra csábítja az utazót, hogy ne csak átsuhanjon ezen a tájon, hanem autójából kiszállva, kerékpáros turistaként fedezze fel annak értékeit. Ezt ismerték fel a helyben élők, akik néhány biciklisszervezettel összefogva egyre több csomagot kínálnak a turisták számára.

Zala túlságosan nagy kiterjedésű és rengeteg élményt is kínál ahhoz, hogy az értékeit egyszerre próbáljuk felfedezni. Érdemes a megyét kisebb térségekre osztani, és úgy bejárni, hiszen a Balaton-part, a festői szépségű Őrség nyúlványai, de a határ menti régió is számos látnivalót kínál. Egy ilyen önálló térségnek tekinthetjük Bázakerettye és Lispeszentadorján környékét, azaz a dél-zalai erdőtájat is, mely önálló idegenforgalmi desztinációként az elsők között jelent meg hazánk kerékpárostérképén. A szolgáltatások köre itt folyamatosan bővül, az erdőtáj egyik központjában, Lispeszentadorjánban a legújabb fejlesztések egyikeként olyan komplex biciklis pihenőbázis épült ki, ahol akár a bizonyos időszakonként kötelező vagy időnként, véletlenszerűen felmerülő karbantartási-javítási feladatokat bármikor elvégezhetjük, de szükség esetén akár még az időjárás viszontagságai elől is menedékre lelhetünk.

A dél-zalai erdőtájon nem kiépített kerékpárutakra, hanem kis forgalmú közutakra, illetve erdei utakra, ösvényekre invitálják a kirándulni vágyókat

A dél-zalai erdőtáj lényege, hogy nem kiépített kerékpárutakat kínál a turista részére, hanem kis forgalmú, ezért a biciklisek számára is kifejezetten ajánlott közutakra, illetve erdei utakra, ösvényekre invitálja a kirándulni vágyókat. A Lenti és Letenye között, részben a Kerka völgyében, részben pedig az egykori zalai olajkincset rejtő dombvidéken meghúzódó erdős táj önmagában is elegendő lehet ahhoz, hogy eltöltsünk itt néhány napot. A mindig friss levegőjű tölgyesek és bükkösök mélyén év- és napszakoktól is függetlenül, szinte állandóan akad látnivaló.

Túránkat az egykori olajos fellegvárban, a több ipari emlékhellyel is büszkélkedő Bázakerettyén kezdjük. A hazai kőolaj- és földgázbányászatnak volt itt a bölcsője, ipari emlékhelyek tucatja jelzi ezt. A legszembetűnőbbek köztük a himbák, vagyis azok a villamos motorral hajtott mélyszivattyúk, amelyekbe úton-útfélen belebotlunk ezen a környéken. Bázakerettyére azonban nemcsak a múlt emlékei miatt érdemes ellátogatni, hiszen az ország egyik legjobb konyhájú étterme is a községben található, nyaranta pedig a település strandja invitálja felfrissülésre a vendéget.

Bázakerettye szomszédságában búvik meg a dél-zalai erdőtáj másik gyöngyszeme, az erdei fafajok országosan is egyedülálló gyűjteménye, a budafapusztai arborétum. Az egykor a Zichy család tulajdonát képező parkban 132 különböző tű- és 88 lomblevelű fa, illetve cserje található, köztük olyan egzóta fafajok, amelyek az egyediségükkel Európán belül is ritkaságszámba mennek. Budafapuszta azonban nemcsak arborétumáról híres, a park szomszédságában szintén fellelhetők szénhidrogénmezők objektumainak maradványai.

Innen tovahaladva bármely irányba fordulunk, további élmények várnak ránk. Aprócska falvak, ahol szinte megragadt a múlt. Olyan kistelepülések, amelyek nevét talán az itt élőkön és az innen elszármazottakon kívül senki sem ismeri, ám ha idegenként vetődünk erre a tájra, és elegendő időt hagyunk a rejtett csodák felfedezésére, örökre bevésődik tudatunkba.

Ha elfáradtunk, biciklistül felülhetünk a csömödéri kisvasútra, amelynek menetrend szerinti járatai 32 kilométeres távot tesznek meg Kistolmács és Lenti között

Vonzó a horgászvizek sokasága, amelyek mentén szintén érdemes megpihenni egy kicsit, vagy a Zalában szinte életformává vált szőlőművelés helyenként még napjainkban is fellelhető mementói, a faboronás hegyi pincék.

Vendéglátásban sincs hiány, egyre többen ismerik fel a helyi termékek vonzerejét és a falusi vendéglátás szívmelengető és barátságos közvetlenségét, errefelé szinte alig akad település, ahol ne lenne valamilyen szintű szolgáltatás. A bicikliseket és bakancsos turistákat a legmagasabb pontokon kilátók várják, ahonnan nemcsak a dél-zalai erdőtájat, de akár a Kerka völgyét is szemügyre vehetjük. Ezernyi apró csoda, amelyek felfedezésére idő és türelem kell, ám a vidék ezerszeresen hálálja meg a beléfektetett bizalmat.

Dél-zalai kerékpártúránkat összeköthetjük más kikapcsolódási lehetőségekkel is. Itt közlekedik a csömödéri erdei kisvasút, amely 32 kilométeres távot tesz meg Kistolmács és Lenti között. Ugyanígy érdemes kipróbálni a murai raftingot is, a szeszélyes folyó szépségeit így tudjuk leginkább felfedezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!