Utazó

2016.11.08. 13:28

Kerékpártúra kezdőknek - A szőlőbirtokok és a pincék az év minden szakában lenyűgözőek

A csípős hidegben, de a zord tél beköszönte előtt érdemes a friss levegőn átmozgatni az izmainkat. Erre kiválóan alkalmas a dél-zalai dombokat bejáró, rövid, ám annál izgalmasabb kerékpártúra.

Benedek Bálint

Az utolsó őszi hónapban a szervezetünk általában a raktározással foglalkozik, s elég nehezen vesszük rá magunkat arra, hogy a bicikli nyergébe pattanjunk. Azonban nem kell olyan messzire tekerni Nagykanizsától, hiszen a városhoz közeli szőlőhegyek és lankák is számos csodálatos látnivalót rejtenek.

A viszontagságos sorsú homokkomáromi kegytemplomot érdemes felkeresni...

Még csak profi túrakerékpárra sincs szükségünk, erre a célra tökéletesen megfelel egy jól karbantartott bringa. Persze a hozzá tartozó biztonsági felszerelésekről, így a bukósisakról, a korai sötétedés miatt pedig a lámpákról és a láthatósági mellényről se feledkezzünk meg.

A túravezetők szerint fontos, hogy a városi közlekedés ritmusát a felnőtteknek és a gyerekeknek egyaránt fel kell venniük. Az úttesten haladva ne kerekezzen egymás mellett a társaság, hisz' ezzel akadályozza az autóforgalmat. Az út jobb szélén, libasorba rendeződve kell hajtani.

...de kivételes panorámája miatt az újudvari domboldalt is meg lehet mászni „drótszamár” hátán

A kanizsai túrázók ezúttal az Alsótemplom parkolójából rajtoltak, majd az előbb említett módszer szerint a Magyar utcán haladva a palini városrész érintésével indultak el Újudvar irányába. Ez tökéletes bemelegítés a 24 kilométer hosszú táv előtt, hiszen az érintett aszfaltcsíkon csak néhány apró emelkedővel találkozhat a látogató. A dél-zalai település előtti úgynevezett új lakótelepre vezető domb kissé meredek ugyan, ám a csodálatos kilátás miatt megéri nekiveselkedni. Minden évszakban más szépségben gyönyörködhetünk, nyáron a szőlőtőkék, ősszel pedig a színes erdők látványa jelent élményt.

A települést elhagyva az út mellett található a magántulajdonban lévő Morgány-kastély, mely egykor a falu legértékesebb épülete volt, stílusa romantikus és eklektikus elemekből építkezik. A kastélyt csak kívülről lehet megtekinteni, de a túra egy kanyargósabb útvonalon Magyarszerdahely felé folytatódhat. Ebbe a csendes, nyugodt faluba érve a jobb oldali első portán a gyermekek egy kisebb állatsimogatót találhatnak. A tulajdonosok a kézműves tejtermékekre specializálódtak, ám mindig nagy örömmel fogadják a látogatókat.

Nem beszélve a csingahegyi pincékről, ahol, ha szerencsénk van, finom bort is kóstolhatunk

Az igazi kihívás csak ezután következik. A falu közepén magasodó templom mellett egy közel két kilométeres földút viszi tovább a két keréken érkezőket a szomszédos Magyarszentmiklósra. Ezután ismét laposabb terep következik, közel egy kilométeren át beiktatva a 74-es számú utat, a Principális völgyében található Fűzvölgyet lehet elérni.

Ezen a terepen nem árt jól beosztani az erőt, ugyanis néhol az enyhébb dombok kicsit hosszabbak. Azonban ijedségre nincs ok, hiszen pihenőidőt bármikor beiktathatunk, ráadásul a környező táj szépsége többet ér, mint egy szusszanást. Hosszúvölgyet elhagyva a 24 kilométeres túra a végéhez ér, amikor a csapat megérkezik Homokkomáromba.

Helyi és környékbeli fafaragók Árpád-házi királyokról mintázott szobrai a homokkomáromi templomhoz vezető út mellett
Fotó: Szakony Attila

A hely az Árpád-házi királyok idejében királyi birtok volt. 1360-ban pálos szerzetesek telepedtek le. A török megszállás alatt viszont kolostoruk és templomuk teljesen elpusztult. Schenkendorf József ezredes a hitélet gyakorolhatósága érdekében egy fakápolnát építtetett a mai templom helyén, melyet 1702. szeptember 8-án szenteltek fel. Az egész birtokot Schenkendorf özvegyétől 1717-ben Esch Ferenc megvásárolta és 1722-ben elkezdte a ma álló templom építését. A befejezésben, illetve felszerelésében gróf Batthyány Lajos, Magyarország nádora és Kanizsa ura is jelentős szerepet vállalt. A templomhoz vezető utat a helyi és környékbeli fafaragók Árpád-házi királyokról mintázott szobrai szegélyezik. Minden hónap 13-án engesztelőnapot és zarándoklatot tartanak, amely rendszerint – nemcsak Magyarországról, de a határokon túlról is – tömegeket vonz.

A faluban biciklizve érdemes még felkeresni a Csingahegyet, mely csodás panorámáján túl finom borairól ismert. Ha a gazdák nem számítanak az érkezésünkre, akkor is szívesen megkóstoltatják a nedűiket.

Ha nem ismerjük a terepet, akkor ugyanezen az útvonalon térjünk vissza Nagykanizsára, ám a kalandorok, akár a kiskanizsai településrész felé is elindulhatnak.

Idén immár tizedik alkalommal szervezték meg a népszerű Csingahegyi napokat. Ilyenkor képző- és iparművészek veszik birtokba a homokkomáromi szőlőhegyet. Ráadásul a program keretében idén a háztáji gasztronómia is fontos szerephez jutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!