Kirándulás és relaxáció Egerszalókon

2017. május 03., 10:00 szerző: Osváth Sarolta fotós: Osváth Sarolta
komment
Egerszalók - Kevés olyan helye van a világnak, ahol napról napra növekvő hófehér sódomb alatt párolgó gyógyvízben fürdőzhetünk, tiszta kék ég alatt, harsányan zöld fenyőerdő karéjában.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Egerszalók Egertől mintegy hat kilométerre fekvő, alig kétezer lakosú település. Világraszóló látványosságához hasonlót a törökországi Pamukkáléban, illetve a messzi Egyesült Államokban, a Yellowstone Nemzeti Parkban láthat a turista. A föld mélyében, 410 méter mélyen lévő hőforrásból 65-68 Celsius-fokos - állítólag több mint húszezer éves - meleg víz tör fel, s a domboldalon lefolyó, ásványokban gazdag gyógyvíz csodálatos természeti képződményt - napjainkig immár csaknem ezer négyzetméteres mészkőlerakódást - épített ki. A természeti jelenség oka, hogy a felszínre kerülve a hirtelen lehűlő gyógyvíz kevesebb oldott anyagot tud megtartani, és ez csapódik ki a domboldalra, ahol különleges formákat, csipkézett, fehér mésztufa képződményeket hoz létre.

A feltörő gyógyvíz lehűlésekor kevesebb oldott anyagot tud megtartani, ez kicsapódva úgynevezett sódombot hoz létre

A kalciumot, nátriumot, magnéziumot, ként és metakovasavat is tartalmazó hidrogén-karbonátos gyógyvizet 1961-ben fedezték fel, miközben kőolaj és földgáz után kutatva végeztek fúrásokat. Ásványok helyett azonban értékes termálvizet találtak, amely 1992-ben megkapta a gyógyhatású víz minősítést, a kénes vizek kategóriájában a legjobb besorolást. A tapasztalatok szerint nem oldja a bőr felszínét, így "kiázás" nélkül hosszabb ideig is üldögélhetünk a kellemes meleg vízben, amely számos betegség enyhítésére, egyebek között ízületi és reumatikus fájdalmak csökkentésére, mozgásszervi műtétek utókezelésére alkalmas, gyomorpanaszokra pedig ivókúra formájában ajánlott.

Egerszalók a termálvíznek köszönhetően Heves megye egyik legvonzóbb települése lett, 2007-ben megnyitott gyógyfürdője ma már a térség gyógyturisztikai központja. A három településből álló turisztikai kistérségnek - a Gyógyvizek völgyének, Demjénnel és Egerszóláttal együtt - meghatározó tagja. A Mátra és a Bükk között, a Laskó-patak völgyében tényleg fantasztikus lehetőségeket találunk az aktív és passzív kikapcsolódásra egyaránt.

Egerszalók - tán mondani sem kell - a borturizmusban is kiemelkedő, bármily hihetetlen, Eger árnyékában is különleges finomságokat kínál. A helyiek vendégszeretete, közvetlensége még a bort kevésbé kedvelőket is becsábítja a kellemesen hűvös házi pincék mélyébe. A borhoz kiváló helyi ételeket is ehetünk, a szőlőlevétőtikét különösen érdemes megkóstolni.

Egerszalókon a 20. század közepén 33 barlanglakás volt. Feltételezhetően a 17-18.században készültek, némelyiket a 20. század végén még lakták

Kirándulóprogramokkal és érdekes látnivalókkal is csábít a gyönyörű fekvésű falucska: rövid sétával eljuthatunk a Sáfrány utca összefüggő barlanglakásaihoz, amelyeket a XIX. század elején építettek. A puha kőzetnek számító riolittufába vájt, egy helyiségből álló barlangokat főként a szegények lakták, a borosgazdák barlangházait azonban népi mesterek készítették, és ezek gyakran felülmúlták a föld feletti házak színvonalát.

Egerszalókon lépten-nyomon borospincékbe botolhatunk
Fotó: Osváth Sarolta

Egerszalók környékén azonban egészen rejtélyes képződményeket is találunk, az úgynevezett kaptárköveket, amelyek rendeltetésére még ma sincs biztos magyarázat. A domboldalakon ki-emelkedő tíz- vagy akár húszmillió éves tufakúpokba máig ismeretlen céllal kaptárfülkéket vájtak, a több száz éves feljegyzések és a szájhagyomány eltérő elképzelésekről szól, a furcsa fülkék éppen úgy lehettek pogány oltárkövek, mint egyszerű méhkaptárok.
Osváth Sarolta

2017. május 03., 10:00 szerző: Osváth Sarolta fotós: Osváth Sarolta

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...