Utazó

2016.08.09. 11:30

Kultúrák találkozása, filozófia, hit és gasztronómia a Krisna-völgyi búcsúban

Somogyvámos - A védikus tanokban és saját önismeretükben is kalandozhattak mindazok, akik ellátogattak a hagyományos Krisna-völgyi búcsúba. A július közepi hétvégén a vendégek megismerkedhettek az önfentartó közösséggel, az ökogazdálkodással, a tehénvédelmi központtal, a vegetáriánus és vegán gasztronómiával is.

Keszey Ágnes

Forgatag, több ezer látogató, európai szemnek szokatlan díszítettségű, élénk színekkel festett képekkel teli templom, száriba öltözött nők, szinte nem is istálló, hanem kényelmes otthon a teheneknek bocisimogatóval, saját iskola a közösség fenntartásában, finoman fűszerezett, húsmentes ételek - a Krisna-völgybe érkező mindezt láthatta, kipróbálhatta és bele is kóstolhatott a több mint két évtizedes múltra visszatekintő búcsúban.

A 250 hektárt meghaladó területen fekvő somogyvámosi farm a magyarországi Krisna-tudatú hívők központja, ahol önfenntartó ökogazdálkodást folytatnak: zöldséget, gyümölcsöt termesztenek.

Ahogy a búcsú forgatagában beljebb sétáltunk, egyre közelebb kerültünk a templomhoz, úgy mélyültek az élmények is s került előtérbe a vallás, a filozófia, az önismeret.

Fodor Kata - Itt tudjuk legjobban bemutatni azt az életet, amelyben az egyszerűség, letisztultság, természetközeliség minden aspektusa megvan Fotó: Keszey Ágnes

A Krisna-völgyi búcsú célja, hogy az itteni élet minden területét, a közel 150 fős közösség mindennapjait megismerhessék az érdeklődők.

- Van szépségsziget: be lehet öltözni száriba, felfestjük a jeleket, a látogató felpróbálhatja az ékszereket. Megmondjuk, hogy mi miért van: mi mutatja, hogy férjezett, hogy követi Krisnát, mit jelentenek a színek: minden egyes részletnek van gyakorlati és kulturális jelentősége. Szokott lenni védikus esküvő is, idén kettőre is sor kerül. Az idősektől kezdve - akik tudják értékelni az élet metafizikai magasságait, mert az anyagi világból már kevesebb van hátra, mint amennyit megtettek -, a kicsi gyerekekig - akiknek szintén kínálunk programokat - minden korosztály jelen van - mesélte a háromnapos búcsú második napján ottjártunkkor Fodor Kata, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének sajtóreferense.

Az idősebbektől a gyerekekig minden korosztály jelen volt a forgatagon. Finoman fűszerezett, húsmentes ételeket kóstolhattak Fotó: Keszey Ágnes

Számukra a tavalyi és az idei esztendő a környezetvédelem éve: az önfenntartás jelentősége áll a középpontban.

- Fontos a mezőgazdaság és a tiszta, erőszakmentes életvitel. Ezt szeretnénk átadni. Például a tehenészet mellett van egy ökoporta, ahol bemutatjuk, hogyan szántunk, hogyan dolgozunk az ökrökkel, milyen kapcsolatban vagyunk a tehenekkel. Ez egy tehénvédelmi központ: nem egy tehenészet. Itt nem kihasználjuk az állatokat, hanem társként tekintünk rájuk, szimbiózisban élünk velünk. Van nyugdíjasszekció, ha idősek lesznek, vigyázunk rájuk. A tejükkel táplálnak, miért ölnénk meg őket, mert idős korukban nem tudnak segíteni? - hangzik el a kérdés a Krisna-völgyben. Ahogy az ember a búcsú forgatagában egyre beljebb sétált, egyre közelebb került a templomhoz, úgy mélyültek az élmények is s került egyre inkább előtérbe a vallás, a filozófia és az önismeret. Hiszen lombos fák alatt, kis csoportoknak meséltek a Krisna-hívők tanaikról, s a nyugati ember is hasznos tanácsokat, útmutatást kaphatott a mindennapi élethez.

- Itt tudjuk legjobban bemutatni azt az életet, amelyben az egyszerűség, letisztultság, természetközeliség minden aspektusa megvan. A lelki élet és az istentudatosság áll az életünk középpontjában. Minden más, ami itt történik: hogyan étkezünk, hogyan díszítjük magunkat, hogyan élünk a mindennapokban, az ezen a filozófián alapszik. Kultúránk a filozófiánk gyakorlati megvalósulása. Azért vagyunk vegetáriánusok, mert szeretnénk, hogy a tiszta, a jóság minőségében lévő tudatállapot egész létünkben áthasson minket. Ez az erőszakmentes gondolkodás, amit szeretnénk átadni - szólt a szellemiségről Fodor Kata.

A Krisna-hívők szent írásai szerint az ember legfőbb célja, hogy megismerje önvalóját, s azt, hogy lélek.

- Nem van egy lelkünk, hanem lelkek vagyunk, a sorsunk, a tevékenységünk, karmánk szerint kapunk egy testet. Feladatunk Krisnának (jelentése: mindenkit vonzó) örök szolgálata. Ez nem csupán a kiszolgálás, sokkal inkább szeretetteljes kapcsolatba kerülve rá emlékezve, róla gondolkozva megérteni, hogy mi a célunk. A legvégső cél, hogy boldogok legyünk. Ezt sokféleképpen lehet definiálni: sokan azt gondolják, hogy pillanatnyi öröm. De ez, mint a feldobott labda: leesik. Én azt mondom: a boldogság belső elégedettség: azt érzem, hogy így vagyok jól. Azt érzi az ember, hogy helyén van, jól van és a körülötte élőket is tudja ezzel a szeretetenergiával táplálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!