Utazó

2017.02.07. 15:05

Magyar emlékek Párizsban

Párizs - A francia fővárosba nem lehet eleget menni. A belvárosban az európai századok épített csodáit keressük, a külsőbb kerületekben a híres parkokat, kerteket, modern negyedeket. A hazai látogató pedig az előtte járó magyarok lábnyomait.

Arany Horváth Zsuzsa

Ha azt mondjuk, Párizs és a magyar irodalom, akkor Ady, József Attila, Radnóti idéződik az emlékezetünkbe.

Addig nincs nehéz dolgunk, míg a Sorbonne épületét keressük a Luxemburg park mellett, hiszen mindannyian töltöttek időt az egyetemen, de a lakhelyük felkutatásához már idehaza érdemes tájékozódnunk. Na meg persze a versek is segítenek.

A magyar királynéról elnevezett sikátor A legenda szerint egy francia kofa hasonlított Mária Teréziára, így kapta az apró utca a nevét

Például az 1930-as években kétszer is arra járó Radnóti Miklós költeménybe foglalta Rue Cujas utcát, így azt a bizonyos lejtős sarkot mi is kipróbálhatjuk, ha bekanyarodunk a Boulevard Saint-Michelről. Ahova magyar költő szeme láttára szökött be az ősz.

Nemcsak a fotó erejéig érdemes megkeresni: Ady Endre, Radnóti Miklós és a zalai kötődésű Fejtő Ferenc emléktáblája párizsi épületeken

Ady Endre hétszer járt a francia fővárosban 1904 és 1911 között, elsősorban szerelme, Léda miatt. De Párizs önmagára ébresztette - írja róla Szerb Antal. A költő párizsi tartózkodásai során főleg az Hôtel del Europe-ban szállt meg (ma Hotel Opéra Saint-Lazare), amely közel esett Léda otthonához. Kedvelt szállodája a Grand Hôtel des Balcons volt.

A szecessziós szálloda az Odéon Színház mögött található. Ady és Léda rendszerint a 43-as szoba lakója volt. A szobában van kandalló, fürdőszoba viszont csak a folyosó végén. (A lelkes utazó a behatóbb vizsgálatra csak óvatosan vállalkozhat a recepció érthető figyelme mellett.)

Mindkét épületen találunk emléktáblát, amely jelzi, itt szállt meg a magyar irodalom egyik géniusza. (Az emléktáblák elhelyezését magyar szervezetek, tisztelők közreműködése tette lehetővé.)

József Attila emléktáblája a hotel falán

József Attila 1927-ben töltött egy fél évet Párizsban a Sorbonne-on tanulva, de életrajzírói szerint nem nagyon törődött a várossal, sokkal többet a francia nyelvvel. Azért mégis felkereste az Ady által kedvelt helyeket. A Casimir Delavigne utcában lévő az Hotel des Balcons-ról írja: Hát, jó kis kényelmes burzsuj-szálloda.

Bartók Béla szobra a róla elnevezett tér parkjában áll

A sor hosszan folytatható, javaslatom: a Bartók Béla teret semmiképp ne hagyjuk ki. Az Eiffel-toronytól pár lépésre található, ahol csendes zugban, egy fa alatt áll a zeneszerző Varga Imre készítette egész alakos szobra. Az alkotás mása Brüsszelben és Dunaújvárosban is látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!