Utazó

2016.06.21. 10:50

Nyelvöltögetés barátságból - A varázslatos tengerparti Portoroz domboldalában ritka kincsek várakoznak

Ha az elmúlt századokban a magyar tengert akar látni, akkor elindult a megboldogult Jugoszláviába. A szlovén, horvát, dalmát partok hívogatásának már a monarchiabeli időben is nehezen álltak ellen eleink.

Arany Horváth Zsuzsa

A rövidke, ám varázslatos szlovén szakaszra utazván (Portoroz) ezúttal kissé eltávolodunk az Adria azúrkék vizétől. Felkapaszkodunk a leanderekkel ékes dombok egyik mediterrán kecsességű utcájába. Abba a zegzugos kertben álló házba igyekszünk, ahol már a bejáratnál nyelvet öltenek ránk. No nem akármilyet, hanem Mick Jaggerére hasonlítót. Igen, a Rolling Stones együttesről és jelképéről van szó. A ház ura, a keresdelemi hajók mérnöke, Slavko Franca talán a világ egyik leghíresebb Stones-rajongójaként ingyen látogatható magánmúzeumot épített kedvencei számára. Slavkót számon tartja a zenekar is, bár a nagyok még nem, de a háttéremberek közül sokan megfordultak nála.

Dragan Sojic és Slavko Franka a portorozi tengerparton található Kanela Bar színpadán egy eső utáni délutánon
Fotó: a szerző

Számítsunk arra, ha felkeressük Slavkót, a tengerparton lévő, 22 éve Dragan Sojič vezetése alatt működő Kanela Bárban ad először randevút. A fahéjról elnevezett hely udvarán apró színpad áll, ahol a rockzene jelesei is pengettek már. A világ minden tájáról érkezett fotók, relikviák, újságkivágások tömött sora bizonyítja, itt komolyan odavannak a Stonesért. - Tizennégy éves voltam, amikor megcsapott az angolszász rockzene szele, akkor kezdtem gyűjteni a lemezeket, amiket eleinte Olaszországból szereztünk be - mondta a 67 éves Slavko. - A munkám révén bejártam a tengereket, óceánokat, de Jaggerék után elmentem a világ végére is.

Vendégszerető házigazdánkkal bejárjuk a tavaly Az év portorozi kertje címet is elnyert lugasokat. Megérkezünk az alagsorba, ahol bakelitek, számozott kiadású könyvek, gitárok, plakátok, pólók, egyenruhák, belépőjegyek, színpadi öltözetek másolatai repítenek az amerikai hetvenes évekbe.

A relikviákkal zsúfolt múzeum és egy kőből készült gitár

- Persze, jártam a budapesti koncerten is - bólogat Slavko, miközben a gördíthető paravánokat lapozza , hogy minél többet lássunk. A mámor napjainkig tart, márciusban például Havannában járt Rolling Stones-koncerten, s állítja, eddig ez volt a legjobb élménye. Nézzük az erről készült tévés tudósítást, amiben feltűnik Slavko jellegzetes, ma már őszes hajzuhataga.

 

Minél tovább hallgatjuk lenyűgöző élménybeszámolóját, annál inkább rabul ejt az a szabadság, amit képvisel. Szívesen megosztja velünk azt a semmihez sem hasonlítható érzést, ami összeköt a közös szenvedéllyel: az egyetemesen érthető rockzenével, az óceánokkal, a hazai tengerrel, a száguldással, vagy csak a jó, maga sajtolta olívaolajjal és a grappába áztatott cseresznyével. Már látjuk is lelki szemeink előtt, ahogy idén októberben az Indio Californiában zajló megakoncerten hallgatja a kedvenceit. Nemcsak Jaggert, de Bob Dylant, Paul McCartneyt, Neil Youngot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!