Utazó

2015.09.22. 11:23

Őrség, a népi hagyományok földje

Vitathatatlan tény, hogy az Őrség ma már az ország legkeresettebb turisztikai térségei között szerepel, így annak Zala megyei, déli nyúlványa is egyre kedveltebb úti célnak számít.

Gyuricza Ferenc

Az ország nyugati részének erdőkkel-mezőkkel tarkított, dombos tájegysége elsősorban érintetlen természeti adottságai és csendes, nyugodt légköre miatt vált a pihenni vágyók kedvelt térségévé, de kulturális kínálata, valamint népi hagyományai miatt is érdemes ellátogatni ide. Az Őrség rengeteg felfedeznivalót kínál, attitűdje magával ragadó, légköre egyedülállóan intim és finom.

Bár a Zala megyei települések eredetileg nem tartoztak a néprajzi tájegységként meghatározott Őrséghez, ám a turisztika felülírta ezt, s részben marketing okok miatt Zalalövő és Szentgyörgyvölgy térségét is ide sorolja. Ezt nemcsak az Őrségi Nemzeti Park kiterjedése támasztja alá, de a népi hagyományok is, melyek számos azonosságot mutatnak a szomszédos Vas megyei településekkel.

Zalalövőn áll az a XIX. századi tájház, amely az egykori paraszti gazdálkodás tárgyi eszközeit is a látogató elé tárja (Fotó: Gyuricza Ferenc)

Zala megye északnyugati szegletének legnagyobb települése az alig háromezer fős Zalalövő. A kisváros történelmi múltja a római korig nyúlik vissza – ennek olyan emlékhelyeit találjuk a településen, mint a Göcseji Múzeum által fenntartott Salla kiállítóhely és a Villa Publica romkert. Előbbi az ásatások során előkerült tárgyi emlékeket őrzi és tárja a látogató elé, utóbbi pedig a régi római kori építészet jellegzetességeit mutatja be. A római korból származó régészeti leletek mellett megtalálhatjuk a néprajzi örökség emlékhelyét is a városban, a zalamindszenti városrészben, a Petőfi utcában áll az a XIX. századi tájház, amely az egykori paraszti gazdálkodás tárgyi eszközeit is a látogató elé tárja. Az L-alakú, boronafalú, zsúptetős épületegyüttes révén múltunknak egy egészen más, de ugyancsak sok érdekességet kínáló korszaka tárul fel a látogató előtt.

Kovács Erika népi iparművész elsősorban konyhai használati eszközöket készít (Fotó: Gyuricza Ferenc)

A tájház tárgyi eszközeivel mutatja be a XIX. század végének, XX. század első felének falusi-paraszti életmódját, ám a városban és környékén találkozhatunk olyanokkal is, akik az élő hagyományápolás mellett kötelezték el magukat. Az Őrség legjellemzőbb kézművességei közé tartozott az itteni agyagvagyont hasznosító fazekasság, s a gelencsérek utódai máig megtalálhatók a térségben. Zalalövő közvetlen szomszédságában alkot az Alföldről az Őrség peremére került Kovács Erika, a népi iparművész, aki elsősorban konyhai használati eszközöket készít, akárcsak a szentgyörgyvölgyi Csótár Rezső, aki a gelencsérek azon nemzedékéhez tartozik, akiknél a fazekasság családi hagyományként szállt apáról fiúra. A népi kézművesörökség teljesen más területén dolgozik Pálmai Krisztina, az eredeti, kukorica alapból kialakított csutkababákat továbbfejlesztve csodálatos csuhéfigurákat alkot.

Az Őrséget járva azonban nemcsak a népi hagyományok ápolóit érdekes felkeresni, az évszázadok során itt kialakult természetközeli gazdálkodásba is betekintést nyerhetünk. Állattartók, méhészek sokasága tevékenykedik errefelé, fafeldolgozók, kertészek s gyümölcsészettel foglalkozók is lakják a tájat, de művészek is felfedezték maguknak a vidék kínálta nyugalmat és csendet. Utóbbiak közül többen kapcsolatot ápolnak a hagyományos kézművességgel, a szintén zalai Márokföldön Palisca Mária keramikus olyan figurákat alkot, amelyek alapját a korongozás technikájával teremti meg. Mesejeleneteket és azok figuráit bemutató házi kiállítóterme ma már a térség egyik legnagyobb kuriózumának tekinthető.

Az Őrség turisztikája épít is a népi kézműves örökségre, a térség két legnagyobb rendezvényét, a pünkösdi Virágzás napjai, illetve az augusztusi Hétrétország nevű kulturális fesztivált rendre nyitott porták, nyitott műhelyek programmal kötik össze, ezáltal az ide ellátogató vendégek nemcsak a helyi termékekkel ismerkedhetnek meg, de azok elkészítésének folyamatába is betekintést nyerhetnek. A helyiek vendégszeretetét ugyanakkor az is jelzi, hogy a vendég szinte bármikor bekopogtathat a mesterekhez, az ajtót többnyire mindig nyitva találja. A legközelebbi nagyszabású rendezvény éppen e hét végére esik, Őriszentpéter központtal szervezik meg a XII. Őrségi tökfesztivált, ami akár egy újabb alkalmat szolgáltathat a tágabb térség idegenforgalmi-turisztikai kínálatának feltérképezéséhez, a helyi termékek felfedezéséhez, de az itteni népi hagyományokban való elmélyüléshez is.

Címkék#Őrség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!