Utazó

2016.07.19. 12:10

Oxford: Álmodó tornyok édes városa - Építészeti és kulturális értékek tárházát kínálja a látogatóknak

Oxford - A szó alighanem sokkal inkább a tudás, a magas képzettség, a minőségi felsőoktatás szimbólumaként él a köztudatban, semmint településnévként, noha nyilvánvaló, a világ egyik leghíresebb egyeteme a neki otthont adó városról kapta a nevét.

Szente Ottó

Oxford a maga 135 ezer lakosával Angliában nem számít nagy városnak - példának okáért Bristolt 400 ezer, Liverpoolt 440 ezer ember lakja, nem számítva az elővárosokat -, rangját egyrészt az adja, hogy Nagy-Britannia „legősibb diákvárosa", másrészt ami ebből következik, hogy - az útikönyv megfogalmazása szerint - egész Európában nincs még egy olyan város, ahol ennyi szép tudományos és egyházi épület lenne egy kupacban, mint Oxfordban. Mindezen túl turistaforgalmát nyilván az is generálja, hogy mindössze 85 kilométerre fekszik Londontól, s igen jó a közlekedés, akár az autóbuszt, akár a vonatot preferálja az utazó (az utóbbi drágább, de gyorsabb).

Oxford városmagjának képét az impozáns egyetemi épületek és templomok határozzák meg. Ezen a képen a Church of St. Mary the Virgin látható.

Oxford építészeti képét - legalábbis a város magját - az egyetemi épületek határozzák meg, a viszonylagos önállóságot élvező college-ok székhelyei, amelyekhez hozzátartoznak a templomok, kápolnák is. Ezek többnyire a normann stílus - a gótika angol változata - jegyeit viselik magukon, jellemzőek a kaputornyok, a négyszög alakú, pázsittal borított belső udvarok. A legrégebbi egyetemi épületek a 13. századból valók, ezek egyike a Christ Church Cathedral, ami egyedülálló abban a tekintetben, hogy miközben a Christ Church College egyetemi kápolnája, egyben az oxfordi egyházmegye székesegyháza is, immáron 1546 óta. S ha már a templomoknál tartunk, feltétlenül útba kell ejteni az egyetem hivatalos templomaként funkcionáló, szintén középkori Church of St. Mary the Virgint, amelyet a 15-16. században jelentősen átépítettek ugyan, a tornya azonban 13. századi, s az utazók egybehangzó véleménye szerint ebből tárul a legszebb oxfordi panoráma a látogató elé. (A torony nyitvatartási időben „megmászható".) Ez a katedrális tekinthető egyébként az Oxford University szívének, ez volt az első épület, s e köré építették a többit. Ugyancsak az egyetemi épületek között találjuk a botanikus kertet, amit 1621-ben létesítettek, s arról nevezetes, hogy itt tanulmányozták először tudományos alapon a növényeket.

Az egyik college étkezdéje (ebédidőn kívül látogatható)

Ami azt illeti, hosszan sorolhatnánk a nevezetességeket, de kihagyhatatlan például a kör alaprajzú Radcliffe Camera, amely a 18. század közepén épült és tudományos könyvtárként szolgálja az egyetemi ifjúság épülését. Az ódon épületek között sétálva láthatjuk az oxfordi Sóhajok hídját, ezt már a 20. században építették, velencei mintára. Mindenesetre alighanem igazat adhatunk Matthew Arnoldnak, aki a feljegyzések szerint az egyetem épületeinek harmonikus építészetére utalva az „álmodó tornyok édes városának" nevezte Oxfordot. A hely legjei közé tartozik az Ashmolean Museum, amelyet Nagy-Britannia legrégebbi, 1683-ban alapított szépművészeti múzeumaként tartják számon. Az elnevezése Elias Ashmole polihisztor és régiségkereskedő előtt tiszteleg, aki a kertészkedés úttörőinek számító Tradescant családtól ajándékba kapott természettudományos gyűjteményre építve létrehozta a múzeumot, amelyet 1677-ben felajánlott az egyetemnek, s hat évvel később nyilvános lett.

A Christ Church College kaputornya, a Tom Tower, benne a Great Tom nevű haranggal. Fotó: Szente Ottó

Az idők során persze sok változáson esett át, a 20. század elejére alakult ki az Ashmolean Művészeti és Régészeti Múzeum, nemrég, a 2000-es években pedig bővítették és átépítették, a világhírű Rick Mather tervei alapján. Legnagyobb értékének egyiptomi gyűjteményét tartják, de gazdag képzőművészeti anyaggal bír, s rangosak időszaki kiállításai is, idén például Andy Warhol munkáiból láthatott a közönség, s nagy siker volt a Viharok, háborúk és hajóroncsok: kincsek a szicíliai tengerekből című tárlat is. Persze több más múzeum is van a városban, a természettudományitól a modern művészetek múzeumáig. Oxfordban kellemes vízparti parkokban is tölthetjük az időt, a város folyója a Cherwell, mely innen nem messze éri el a Temzét, számos helyen csónakázásra is van lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!