Utazó

2016.05.10. 10:28

Picassótól az Alpokig - Város három ország határán

Riehen – Svájc egyik északi, Németországba benyúló csücskében terül el a Bázellel ma már szinte összenőtt, ám teljesen önálló város, Riehen. A kultúra és a természet iránt egyaránt elkötelezett látogatóknak ideális célpont, főként, ha egy bázeli városlátogatás közben a környéket is szeretnénk bejárni.

Lovász Lilla

Bár Riehen és környéke a feltételezések szerint már ötvenezer éve lakott lehetett, igazán ismertté egy közelmúltbeli esemény kapcsán vált: 1958-ban Svájcban elsőként itt kaphattak a nők választójogot.


Egyik múzeuma, a Fondation Beyeler ugyancsak messze földön híressé tette várost. A műkereskedő Beyeler házaspár magángyűjteménye 1997 óta áll nyitva a nagyközönség előtt, több mint kétszáz modern-klasszikus alkotásnak – sok más mellett például 23 Picasso-festménynek – adva otthont.

A múzeumlátogatás után egy séta a Wenkenhof parkban kimondottan kellemes kikapcsolódás. Aki barokk stílusú kastélyokat övező francia- és angolkerteknél "természetesebb" természetre vágyik, útját veheti a közeli Chrischona-völgy felé. Az óriási gesztenyefák, majd később fenyvesek közt vezető, jól jelzett turistautak egyikén a Szent Chrischona kilátótoronyhoz is eljuthatunk, ahonnan jó időben lélegzetelállító kilátás nyílik az Alpokra.

Címkék#utazó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!