Utazó

2016.11.29. 14:10

Rózsalovagok bájos öröksége - Az épületek fennmaradt freskói Ceský Krumlov múltjáról mesélnek

Egyre több Csehországba utazó turista fedezi fel a Moldva folyó kettős kanyarulata köré épült várost, Ceský Krumlovot.

Tóth Sándor

Tekintélyes várkastélya, zegzugos utcái időutazásra csalogatók, nem győzünk rácsodálkozni az évszázadok során fennmaradt építészeti emlékekre.

Český Krumlov Prága után Csehország leglátogatottabb városa, 1992 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Meglepően sok gótikus, reneszánsz és barokk stílusú építménye élvez kiemelt védettséget. A legjelentősebb közülük a 300 szobából és teremből álló, héthektáros kastélyparkkal övezett vár, a méreteit tekintve csak a fővárosi Hradzsin előzi meg. Az erődítményt és palotáját a 14. századtól folyamatosan bővítették a 19. századig, ettől függetlenül a rá legjobban jellemző reneszánsz stíluselemek a 16. század elejéről maradtak fenn. Az alsó- és felsővárból álló műemlékegyüttesnek meghatározó része a Krumlov egyik jelképévé vált kör alakú, 54 méter magas vártorony. Szinte egyedülálló látványosságának számít 1776-ban épült barokk színháza.

A varázslatos szépségű Krumlov és a Moldva felülnézetből.

A vár épületrészeit összekötő többszintes, árkádos kőhíd szobrai között sétálva Český Krumlov felejthetetlen panorámája tárul fel előttünk. A hídról és a hozzá csatlakozó kilátóról garantáltan a legszebb fotókat készíthetjük a városról. A főkapu körüli bokrokkal benőtt sziklás várárok különleges őrei a medvék.

A címerüket ötszirmú rózsával díszítő Rosenberg dinasztiát, vagyis a „rózsák urait" követően hasonló dúsgazdag családok, az Eggenbergek és a Schwarzenbergek játszottak meghatározó szerepet a város életében, fejlődésében. Lényeges információ róluk a cseh söröket kedvelőknek: ők voltak a helyi sörfőzés úttörői. Az Eggenberg nevet őrzi a krumlovi sörgyár és kiváló habos itala.

A várkastély impozáns részlete

Sok a látnivaló a városban is, amelyet a magyar méltatók gyakran hasonlítanak Szentendréhez. A párhuzamnak van némi igazsága, de rá kell érezni Krumlov hangulatára, összehasonlíthatatlanságára. Az őszi-téli évszakváltás küszöbén, amikor kevesebb az utcáit járó „kíváncsi idegen", fedezhető fel sajátos bája és értékei. A vár alatti Latron utcát és környékét, valamint a Moldva folyó túlpartjának óvárosi részét nem véletlenül tekinti a világ kulturális örökségének az UNESCO, a következő meghatározással: „Az emberiség történelmének fontos állomását jelképező terület". Ma a kanyargó utcák szép pasztellszínekkel festett módos polgárházai szállodáknak, éttermeknek, kávézóknak, kis butikoknak, múzeumoknak és különböző látnivalóknak adnak helyet. A régiségeket áruló ószeres, igényes műalkotásokat kínáló művészbolt, ízléses lakásdekorációval kereskedő butikok és ékszerboltok sorakoznak egymás mellett, de előfordulnak szuveníres üzletek is. A kisebb-nagyobb múzeumok között megtalálhatók a marionett-, viasz- és kereskedelmi múzeumok. Aki eljut Krumlovba, ne mulassza el az Egon Schiele Művészeti Központ felkeresését. A tragikus körülmények között, fiatalon elhunyt osztrák festőművészt, akinek hagyatéka és művei ma fontos kulturális értékek, erkölcstelennek hitt festményeiért és rajzaiért űzték el a városból.

A Don Julius különleges székei Fotó: Tóth Sándor

Érdemes a sok helyen freskókkal díszített épületeket alaposabban megnézni, mivel mesélnek a helyiek életéről, akárcsak a romantikus erkélyek és teraszok. De szinte vonzzák a tekintetet a faragott és kovácsoltvas bejárati ajtók, kapuk és rézkilincsek is.

Český Krumlovban, mint általában sok helyen Csehországban, nem nehéz rátalálni a jó sörökre és sörözőkre. Inkább bír hírértékkel, hogy egyre nagyobb teret nyer a borkultúra. Krumlovban az ötödik alkalommal rendezték meg e hónapban a hazai és külföldi borok fesztiválját, és francia pezsgőbemutatót tartottak az Egon Schiele Caféban. A vinotékák közül speciálisnak számít a Hudbou a Vínem (zene és bor) Shop, ahol hanglemezeket és borokat együtt árulnak. A Don Julius étterem borbárjának különleges székei - háttámlájuk és hátsó két lábuk embereket formáz - vidám koccintásra invitálnak, s a hidegebb napokon népszerű forralt bort is sok helyen kínálják már.

A várvédő mackók nem csupán turistacsalogatónak kerültek a várárokba, már az erődítményt sokáig birtokló Rosenberg család is tartott ott medvéket. Az egyébként barátságosnak tűnő medvék éppen vegetáriánus menüjüket fogyasztották ottjártunkkor.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!