Utazó

2016.05.10. 10:50

Salzburg - Észak Rómája gyönyörű barokk látnivalóival és színvonalas rendezvényeivel is vonz

Salzburg Ausztria egyik leggyönyörűbb városa, ezzel azonban még nem biztos, hogy turisták millióit vonzaná, hiszen Európa bővelkedik a szebbnél szebb, az ezeréves kultúrát felmutató látnivalókban. Salzburg azonban sokszínűségével ezek között is különleges helyet vívott ki magának.

Osváth Sarolta

Mozart szülőhelyeként a zene európai fővárosa, de gazdag történelmi emlékei és évente több mint négyezer rendezvénye a XXI. század modern kulturális központjává avatja.

Salzburg nevét a fehér arany , a só (németül: Salz) révén kapta, lakosainak száma jelenleg megközelíti a 150 ezret. Ausztria negyedik legnagyobb és egyben legrégebbi városa. Az Alpok északi kapujaként a VII. század végétől a XIX. század elejéig a politikai hatalmat is birtokló független, katolikus hercegérsekek irányítása alatt állt. Gazdagságát és jólétét az évszázadokon át folyó sókereskedelem alapozta meg. Ennek bevételéből építtethették meg a hercegérsekek olaszos ízlése szerint a várost, amelyet ma fenséges barokk építészeti emlékei okán észak Rómájaként is emlegetnek. Nem véletlenül, hiszen mintegy húsz barokk templommal büszkélkedhet. A városképet meghatározza a Hohensalzburg vár, a Mönchsberg előterében emelkedő barokk dóm, a franciskánusok temploma és az egyetemi templom, a távolban pedig a mondák övezte, hatalmas Untersberg. Óvárosa a világörökség részéve. Salzburg ugyanakkor lüktető, modern nagyváros, tartományi központ és egyetemi székhely. Salzburg nemzetközi jelentőségét mutatja, hogy Ausztriában Bécs után a legtöbb konzuli képviselet, valamint az Európai Tudományos Akadémia székhelye is.

Mozart szülőháza a Getreidegassén a turisták számára kihagyhatatlan múzeum. A család 26 éven át, 1747 és 1773 között élt a harmadik emeleten

A város mindezekkel együtt azonban a világ szemében elsősorban Wolfgang Amadeus Mozart szülőhelyeként ismert, akinek szülőháza a Getreidegassén a turisták számára kihagyhatatlan múzeum, és egyébként Salzburg legtöbbet fényképezett épülete. Mozart 260 éve, 1756. január 27-én született, legszebb művei közül több mint 350-et Salzburgban komponált és itt alapozta meg rövid, de páratlan karrierjét. A város idén pompás ünnepi évvel köszöntötte a zeneszerző születésnapját. A Mozart család 26 éven át, 1747 és 1773 között élt a Hagenauer család házának harmadik emeletén. Az épület ma kulturális emlékhely, ahol az eredeti állapotukban megőrzött helyiségekben Mozart számtalan, még életében készült portréja látható. A leghíresebb kiállítási tárgyak közé tartozik Mozart gyermekkori hegedűje, koncerthegedűje, klavikordiuma, az ütőkalapácsos zongora és a Mozart család portréi, valamint levelezése. Érdekes időutazást tehetünk a ház hátsó részén magángyűjtők segítségével berendezett Mozart korabeli salzburgi polgári lakásban.

A Salzburgi Ünnepi Játékok hihetetlenül gazdag és magas színvonalú bemutatókat kínál

A zenerajongókat évtizedek óta a világ minden tájáról vonzza a Salzburgi Ünnepi Játékok rendezvénysorozata, amely Európa egyik legmagasabb művészi színvonalú zenei fesztiválja, amely július 22-étől augusztus 31-éig hihetetlenül gazdag és magas színvonalú bemutatókat kínál.

Salzburg városképét meghatározza a Hohensalzburg vár, Közép-Európa legnagyobb, teljesen épen fennmaradt erődítménye

A kulturális élményeken kívül a város bőven kínál látnivalót, legfontosabb közülük Hohensalzburg vára, amelyet 1077-ben Gebhart érsek építtetett. Ez Közép-Európa legnagyobb, teljesen épen fennmaradt erődítménye. Messziről is szembetűnő monumentális látványossága a hatalmas Khuenburgbastei bástya.

A vár kényelmesen megközelíthető az 1892-ben megépített kötélvasúttal is, amely Európában szintén a legrégebbi ilyen közlekedési eszköz. A vár egész évben látogatható, nyaranta pedig a nemzetközi Sommerakademie kurzusain a világ minden részéről érkező művészeknek ad otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!