Utazó

2017.02.28. 10:55

Sirmione: Szikrázóan kék és mély víz veszi körül a festői szépségű települést

A Garda-tó déli részének földnyelvén található kisváros a turisták kedvence. Látnivalóinak felfedezésére a legalkalmasabb a ránk köszöntő tavasz, az élet igazi ritmusát mégis az idegenforgalmi szezon, a nyár hozza el legtöbb csodálója számára.

Tóth Sándor

Olaszország legnagyobb és legszebb tavában az Alpok hegyvonulatai és a Pó völgyének néhol sík, máshol dombos vidékei tükröződnek vissza. Bár jellemző paramétereinek tekintetében a Garda kisebb, mint a Balaton, sötétkék vizének mélységei sokszorosan felülmúlják: átlagosan 136 méter, míg legnagyobb mélysége eléri a 346 métert.

Ezért csak kellő bátorsággal felvértezetteknek ajánlott, hogy a nevében is szép csengésű Sirmionét a vízen körbehajózva ismerjék meg. Főleg akkor, ha repülő fokozatra kapcsolva szeli a hullámokat a kismotoros hajó kapitánya. Az olaszok többsége biztos kezű hajós, bízhatunk bennük! Az élményt, ha lehet, ne hagyjuk ki, mert nemcsak stílszerű mutatvány, de jó antré a Scaligeri-kastély (vár) hídja alatt a vizet hasítva behajózni a város felségterületére. Az ügyes kormányos kiérdemli a tapsot.

A kastélyt egy római kori vízi erőd alapjaira építtette a Veronát uraló Scala, illetve Scaligeri család a 13. században, majd a tóba nyúló várfalakkal vették körbe, amelynek dokkjai a birtokos dinasztia flottáját védték. A kastély falán az utókorra maradt a scaligeriek létrát ábrázoló címere, míg a műemléknek számító vár ma Sirmione jelképe.

Sirmione óvárosa, ahol a falakról leomló murvafürt (bugenvillea) mindenkinek fotótéma

A vízi túrát folytatva egymás után tűnnek fel a part menti kénes gyógyforrásra épült fürdők, s más nevezetességek, köztük Maria Callas egykori villája. A híres operaénekesnő 1950-1959 között élt a városban, amikor a nála jóval idősebb iparmágnás,

Giovanni Battista Meneghini felesége volt. A vízről feltekintve arányaiban is lenyűgözőek egy igazi régészeti nevezetesség, az első századból fennmaradt római kori fürdőpalota, a Grotte di Catullo kőfalainak méretei.

A kikötőben ismét biztos talajt érve, Sirmione mediterrán hangulatú zegzugos utcáiban sétálva több helyen parányi, keskeny sikátorokba kukkanthatunk be. Az egykor csendes lombardiai halászfalut ma több mint nyolcezren lakják, a Garda-tó vidékének legnépszerűbb, leglátogatottabb városa. Sekélyebb, parti sziklás részein itt melegszik fel legjobban a tó vize, ezért állandó fürdővendégei vannak. Jelentős gyógyturizmusa mellett nagy a napi átmenővendég-forgalma.

Romjaiban is lenyűgöző az ókori fürdőpalota tóról nyíló látképe. A víz mélysége átlagosan 136 méter, de eléri akár a 346 métert is

A keskeny, víztükörbe nyúló földnyelv szinte meghatározza az óváros városképét, ahol a szorosan egymás mellett sorakozó faspalettás házak között rátalálunk Naomi Jacob angol író- és színésznő lakhelyére. A Casa Micky - Micky házának nevezték el a helyiek - egyik összekötő boltíve alatt szokatlan, plakettszerű kék táblácska őrzi az excentrikus művész emlékét, aki 1930-tól 1964-ben bekövetkezett haláláig élt itt. Sirmione varázsát s nem utolsósorban az egészségükre szolgáló gyógyírt találták meg a Garda-tó mellett más irodalmárok is, közülük a legismertebb az Ulysses írója, James Joyce. A múlt század '30-as éveiben töltötte napjait az elegáns, vízre néző Hotel Pace falai között, s kötött életre szóló barátságot Ezra Pound költővel. De hosszabb-rövidebb ideig tartózkodtak a városkában más hírességek is: Lord Byron, George Orwell, Ernest Hemingway, Winston Churchill és Michael Schumacher.

A Scaligeri-kastély római kori vízi erődre épült. A műemléknek számító vár ma a város jelképe Fotó: Tóth Sándor

Ahogy a sirályok a Scaligeri-kastély bástyáinak csipkéin, vagy a fényimádó, pompás lila virágú bugenvillea az óvárosi házak falán, ugyanúgy hozzátartoznak a városhoz a különböző szintű-rangú hotelek, szállás- és fürdőhelyek, éttermek/kávézók teraszainak színes napernyői.

A kiadós séta után jólesik leülni és megpihenni az árnyékukban, egy jó olasz kávékülönlegességgel erőt gyűjteni, és az itthon szinte utánozhatatlan gelatóval felfrissíteni magunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!