Utazó

2015.09.01. 12:34

Sztúpa és meditációs központ a zalai dombok ölelésében

Zalaszántó – Európa legnagyobb sztúpája magasodik a Kovácsi-hegy több mint 300 méter magasan lévő Világosvár nevű részének tetején. A buddhista vallás szent helye turisták által is gyakran látogatott, a meditációs központban pedig belső világunkban kalandozhatunk.

Keszey Ágnes

A kis zalai falu számtalan felfedeznivalót rejt: barangolhatunk a természetben, a történelemben, s más kultúrában is. A település mellett magasodik a Tátika vár. A középkori várromnál csodálatos kilátás tárul a látogató szeme elé. A faluba beérve érdemes megtekinteni a felújított Gersei–Pethő-kúriát, melyet az önkormányzat és ZalaSzántói Lokálpatrióta Egyesület tölt meg élettel: kulturális programokkal, kiállításokkal. A felújított és s így ma is működőképes Kotsy-vízimalom is várja az érdeklődőket.

A Kovácsi-hegy tanösvény, a táj és az élővilág, a természet szépségei is felfedeznivalókat rejtenek.

A hegy tetején több mint két évtizede épült meg a szentély, mely a zalai dombok között a békét, a boldogságot és a megvilágosodást szimbolizálja. A hófehér építményt Zala megye hét építészeti csodája közé választották néhány éve – a szavazásban lapunk olvasói közül is sokan fejezték ki voksukkal, hogy úgy érzik, varázslatos hely várja a sztúpához érkezőket.

A hegytetőn magasodó hófehér építményt Zala megye hét építészeti csodája közé választották néhány éve. (Fotó: Keszey Ágnes)

A meditációs központ japán stílusú épülete (Fotó: Keszey Ágnes)

„Soha ne add fel. Bármi történjék is, soha ne add fel. Erősítsd meg a szíved. Országodban túl sok energiát fordítanak az ész fejlesztésére, ahelyett, hogy a szívüket edzenék. Légy együttérző a barátaidon kívül mindenki mással is. Légy együttérző, dolgozz lelked és egyben a világ békéjéért. Dolgozz a békéért és hallgass rám: Soha ne add fel. Nem számít, mi zajlik körülötted, nem számít mi történik. Soha ne add fel” – a XIV. dalai láma gondolatai fogadják a szentélyhez érkezőt.

A sztúpában – amelyet annak idején a dalai láma, a buddhista vallás legfőbb tanítója avatott fel. Buddha ereklyéi is helyet kaptak.

A megszentelt területen azok is megnyugvást találnak, akik nem a buddhista vallás szerint élnek. Ám itt, a két dharma tanító vezetésével e filozófiával is meg lehet ismerkedni, hiszen a buddhizmus inkább filozófia, mintsem vallás: Az ide látogató megtudhatja azt is, hogy nem muszáj hinni, de lényeges a tanulás. Mindenki megtapasztalhatja és eldöntheti hogy Buddha tanításai mit jelentenek neki, ráébredhet, mi a jó saját maga számára, s mi nem, s mi teszi boldoggá. Ez persze nem egyik pillanatról a másikra történik. Buddha 84 ezer tanítást hagyott ránk.

Az egyik tanító, Konchok Lhundup megáldja a meditáción részt vevő látogatót. A hely az elmélyülést és a fejlődést szolgálja (Fotó: Keszey Ágnes)

Ahhoz, hogy az ember megtalálja az élet célját, a boldogságot, a buddhista gondolat szerint tanulni, meditálni, gyakorolni kell. A tanítók arra is figyelmeztetnek, hogy nem csupán önmagunkkal kell törődnünk. Ha szeretetet érzünk a másik iránt, együttérzőek vagyunk, csak akkor tudunk segíteni másokon. Ha nincs szeretet és nem tudunk segíteni másokon, akkor nem tudunk boldogok lenni. Aki csak magára gondol, az soha nem lesz boldog, nem lel békére – ezt is megtanulhatják a zalaszántói sztúpa látogatói.

Ebben segítséget nyújthat az a meditációs központ is, melyet tavaly adtak át. Japán stílusú külseje, tibeti építészetet tükröző belseje, a Buddha életét ábrázoló festmények, az oltár és szobrai látványosságként is érdekesek, de ez a hely az elmélyülést és a fejlődést szolgálja.

Buddha-szobor (Fotó: Keszey Ágnes)

Időről időre érkeznek ide tanítók, köztük sokszor a buddhizmus főbb képviselői közül is sokan. Az épületben tanításokat, elvonulásokat, rendszeres meditációkat is tartanak. Az ide érkezők megkaphatják a tanítóktól a vallás áldását, s védelmező erejű zsinór is kerülhet csuklójukra.

Mindazok, akik a meditációkon is részt vesznek, a tanítók segítségével azt is megtudhatják, hogy mi is valójában a boldogság: amikor nincs szenvedés, nincs fájdalom, nincsenek zavaros gondolatok, de van nyugalom, jó gondolatok és békesség.

Akár megérint valakit e filozófia, akár nem; akár elfogadja e gondolatokat, akár nem, szinte biztos, hogy ha hagyja magát átadni a hely varázsának, ki tud szakadni a maga mögött hagyott nyüzsgő világból, kicsit más emberként távozhat a Béke sztúpától, mint amilyenként odaérkezett. Ha másért nem is, a nyugalmat átélve és a táj lenyűgöző szépségét látva talán kicsit újjászületik a látogató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!