Utazó

2016.05.17. 11:20

Természetjárók parányi paradicsoma

Franciaország egyik keleti csücskében, Svájc és Németország közé ékelődve terül el egy piciny természetvédelmi terület. Petite Camargue Alsacienne a környék madárvilágának és természetjáróinak paradicsoma.

Lovász Lilla

A dél-franciaországi nagy Camargue-ot szinte mindenki ismeri fehér lovairól, flamingóiról, végtelennek tűnő szikes mocsarairól. Ám kistestvére, a Bázel kapujában, ámde már Franciaföldön, Elzászban elterülő Petite Camargue aligha szerepel a népszerű turistakatalógusokban. Szerencsére, mert így máig megtarthatta romantikus, családias báját.

Az 1850-es években épült császári haltenyészet épületei ma múzeumnak, szintén halneveldének, valamint kutatóállomásnak adnak helyet

Arra, hogy a Bázel környéki természeti táj veszélyben van a földterületek túlhasznosítás miatt, már az 1970-es években felhívták a figyelmet a helyi sajtóban. Tíz év múltán svájci tőkéből sikerült a területen lévő sok apró természetes élőhelyet összekötni, aminek eredményeképpen az egykor a Rajna partját sakktáblaszerűen felkockázva díszítő mezőgazdasági földek helyett ma vadregényes tájakon sétálhat az idelátogató. A már több mint 900 hektáron elterülő természetvédelmi területet 1982-ben alapították, egy császári haltenyészet körül. Az 1852-ben megnyitott pisztrángfarm az akkori Európa első efféle kezdeményezése volt. Az 1850-es évek haltenyészetének épületei ma is állnak, a történelmi örökség megőrzése jegyében a korabeli stílusnak megfelelően újították fel őket.

A Rajna-sziget Németország felé néző oldala: az Öreg-Rajna medre itt sekély, így vadregényes vízesések tarkítják a tájat

A csarnokok egyikében impozáns múzeum mutatja be az egykori császári haltenyészet múltját, egy másik csarnok a Rajna szabályozási munkálatainak történetét, illetve a természetvédelmi terület 1982 óta egyre gazdagodó élővilágát bemutató tárlatnak ad helyet. Ugyanakkor Petite Camargue Alsacienne kirándulók elől elzárt mocsaras, nádas élőhelyei, illetve erdei számos, a környéken egyébként már ritka madárfajnak jelentenek fészkelőterületet. A tavak egyikének csücskében meghúzódó madárlesből egy gémtelep mindennapjait figyelheti meg az érdeklődő. A fiókák etetését nemritkán több száz méterre elhallatszó krákogások kísérik. Alattuk récék tucatjai tollászkodnak, és kormoránok szárítkoznak kiteregetett szárnyakkal a vízből szoborként égnek meredő korhadt fatörzseken. Egy-egy nagykócsag bámulja meredten a lábai alatt mozgó halakat, hogy aztán a másodperc töredéke alatt csapjon le pikkelyes áldozatára. A turistautakon sétálókat a tavaszi hajnalok lenyűgöző madárkoncerttel ajándékozzák meg. Egyszerre énekelnek ilyenkor a füzikék, poszáták, rigók, s hamarosan hangos kopogtatásba kezdenek a fakopáncsok is.

A szinte érintetlen vidéken a madarak mellett több rágcsálófajt is megfigyelhetünk Fotó: Lovász Lilla

A természetvédelmi területet behálózó patakok környéke jégmadarak vadászterülete: a homokos partfalakban fészkelő állatok azúrkék villámként suhannak a vizek fölött. Az öreg fákról nyaktekercsek és zöldküllők klükkögése hangzik, a szürkület beálltával pedig fülesbagoly-fiókák kísérteties rikoltásai töltik be az erdőt. Az éjszakát fülemülék hadai éneklik át, remek alkalmat adva a Bázeli Egyetem kutatóinak - akik a természetvédelmi terület kutatóállomását üzemeltetik -,hogy mélyebben tanulmányozzák e faj viselkedését, ökológiáját. A természettudományos érdeklődésű turisták számos fülemületúrán vehetnek részt.

Bár a természetvédelmi területen megszállni nem lehet, a környék városai számos szálloda-, vagy akár kempingezési lehetőséget kínálnak. Lakókocsival például a Németország és Franciaország határán elterülő Rajna-sziget francia oldalán érdemes egy-egy éjszakát eltölteni, ahonnan egy rövid sétával könynyen megközelíthető az ugyancsak a Petite Camargue-hoz tartozó szigetrész is. Ezen a területen néhány éve még kukoricatáblák húzódtak, ám a zöld gondolkodású környékbelieknek köszönhetően a sziget déli részét visszakapta a természet. A tervek szerint pedig néhány éven belül akár bölények is legelhetnek majd a Rajna által határolt természetvédelmi területen, visszavarázsolva egy keveset a régmúlt korok idilljéből, amikor az ember még harmóniában élt környezetével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!