Utazó

2016.09.06. 10:30

Történelmi kalandozás és különleges természeti élmények a vizek városában

Tata, a vizek városa nemcsak nyáron, hanem az év minden szakában különleges élményekkel várja a látogatókat. Az Öreg-tó, a város barokk hangulata és a történelmi korok emlékei nem véletlenül vonzzák a turistákat.

Osváth Sarolta

Tata Komárom-Esztergom megye egyik gyöngyszeme: a gazdag történelmi múlttal rendelkező város első számú különlegessége, hogy szinte a közepén terül el az Öreg-tó, hazánk legidősebb mesterséges tava. A vízterület már az ősi időkben is mocsaras, lápos vidék volt, amelyet források tápláltak. A tavat eredetileg a római korban alakították ki az Által-éren épített völgyzáró gáttal. Az évszázadokon át halastóként működő tatai Öreg-tó 1989 óta a ramsari egyezmény védelmét élvezi. Népszerű program a ritka madárfajok vonulásának megfigyelése, a tó partján tizenegy méter magas megfigyelőtorony áll az érdeklődők rendelkezésére. A város egyik legjelentősebb őszi rendezvénye, a Tatai vadlúdsokadalom (idén november 25-26.) látogatók ezreit vonzza.

A tó partján magasodik a tatai vár. (Fotó: Osváth Sarolta)

A tó partján magasodik a tatai vár, mellette pedig az Esterházy-kastély áll. A vár - kiemelt műemlék - 1397-1409 között épülhetett a Lackffy család birtokközpontjaként, fénykorát Luxemburgi Zsigmond és Mátyás király, majd az Esterházy család ideje alatt élte, jelenleg a Kuny Domokos Múzeum működik benne. A késő barokk Esterházy-kastély 1765 és 1780 között épült, Fellenthali Fellner Jakab tatai építőmester tervei alapján. Egyedi építészeti értéket képvisel díszesen kialakított belső tereivel, szentimentális kertjével és angolparkjával. Saroktornyos főépületét nyugatról a földszintes kiskastély, valamint melléképületek sora öleli körül, de értékes a belső udvarról megközelíthető kocsiszín és az istálló.

A lápi erdő élővilága tárul elénk a néhány éve kialakított Fényes tanösvényen (Fotó: Osváth Sarolta)

Hihetetlenül érdekes a kastélyhoz tartozó angolpark is, amely a maga nemében az országban első volt az 1700-as évek végén. A park szívében található a hangulatos Cseke-tó, manapság horgászparadicsom. A park igazi különlegességet rejt: a romantika kedvéért műromokkal díszítették, amelyek egy templom maradványait imitálják, de van műbarlang is, itt található a copf stílusú a kiskastély, egy török mecset, szabadtéri színpad és a gyönyörű pálmaház. A park közvetlen szomszédságban van a híres olimpiai edzőtábor. A város különlegességei a barokk korból megmaradt sajátos ipartörténeti műemlékek, az Öreg-tó partján, illetve a közeli pataknál épült egykori vízimalmok is. A korábban üzemelő 15 vízimalom közül az 1930-as évekre már csak négy működött. A malomépületek többsége manapság szállodaként, étteremként illetve múzeumként funkcionál.

Érdemes a város fölé magasodó kálváriadombra is felkapaszkodni, ahol a Fellner Jakab emlékét őrző barokk kápolna és kilátó található. A tetejére 200 lépcsőfokon juthatunk fel.

A város közelében található két különleges természeti ritkaság: az Agostyáni Arborétum, amelynek alapítása (1912) szintén az Esterházyakhoz fűződik. A 31 hektáros területen közel 380 gyönyörű, impozáns látványt nyújtó örökzöld és 40 lomblevelű fa- és cserjefaj található. A másik a Fényes forrás, ahol kitűnő strand várja a fürdőzőket, a szomszédságában pedig egy hihetetlenül gyönyörű természeti képződmény varázsolja el a látogatókat. Amióta a környéken felhagytak a bányászattal, az enyhén szénsavas, 20-22 fokos vizű források újjáéledtek és egyedülálló élővilágot hoztak létre. A Fényes tanösvény tizenhét állomásból álló ökoturisztikai útvonalán végigsétálva, vagy csónakkal bejárva rendkívüli természeti jelenségekkel, védett növények és állatok sokaságával találkozhatunk. Semmihez sem hasonlítható élmény a teliholdtúra, amikor felfedezhetjük a még nappal is holdbélinek tűnő tájat.

Címkék#Tata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!