Utazó

2017.04.18. 08:35

Zarándokút a borvidéken - A történelmi borvidék az ország második legnagyobb hegyvidéke

Abasár - A Mátra déli lejtőin húzódik hazánk egyik legjelentősebb történelmi borvidéke. Ezen a látnivalókban is gazdag tájon halad át Közép-Európa leghosszabb zarándokútja, a Mária-út.

Tóth Sándor

Egyszer mindenkinek kedve támad útra kelni és bejárni a Mátraalját, amelyet Fazekas Anna verses meséje, Az öreg néne őzikéje olyan kedvesen megidéz. A gyermekkori történetre emlékeztető hegykoszorúkon, lankákon és falvakon át vezet a legismertebb magyar túraútvonal, az Országos Kéktúra. A Szent István emlékére 1938-ban - halálának 900. évfordulóján - létrehozott túra utat kiegészíti és több szakaszán át követi a Mária-út. Az új, 2007 óta kiépülő 1400 kilométeres közép-európai zarándokút gondolata olyan magyarok fejében született meg, akik bejárták a híres spanyolországi El Caminót. A Szűz Mária búcsújáró helyeket összekötő Mária-út az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig tart. A jelentős távot magában foglaló magyarországi szakasza érinti a Mátrai Borvidéket, ahol több helyen a vándorokat szívesen látó emlék- és pihenőhelyek, szőlészetek, pincegazdaságok sorakoznak.

A Mátraalja mindenkinek eszébe juttatja a régi verses mesét.

A Mátrai Történelmi Borvidék 7000 hektárnyi szőlőültetvényével az ország második legnagyobb hegyvidéke, amely a Tarna és Zagyva folyó által határolt 15-20 kilométer széles sávot foglalja magában. A borvidék több mint 20 települése közül a legnevesebbek: Abasár, Detk, Ecséd, Domoszló, Gyöngyös, Gyöngyössolymos, Gyöngyöspata, Gyöngyöstarján, Kisnána, Markaz, Nagyréde és Rózsaszentmárton. A felsoroltak közül a borvidék központján, Gyöngyösön kívül vezető szerepet tölt be Abasár. A község egész sor, a szőlőtermesztéshez és borászathoz fűződő különlegességgel büszkélkedhet. Itt található Magyarország legmagasabban fekvő szőlőtermesztő vidéke, a Sár-hegy. A legrégibb, Kővágó-pincesor kora középkori eredetű. Abasár ad helyet minden évben a Kárpát-medence egyetlen nemzetközi katona- és bordalfesztiváljának, amelyet idén május 21-22-én rendeznek meg 23. alkalommal.

A sár-hegyi Szent Anna-kápolnát a Mária-út érinti. A zarándokút megalakításához a hazai Szűz Mária búcsújáró helyek nagy száma és az El Camino adta a gondolatot

A Mátrai borvidék e meghatározó települése a régi és újabb keletű szőlős/boros hagyományok mellett rendelkezik még egy olyan érdekességgel, amelyről kevesen tudnak: az andezit- és riolittufába kézzel kivájt Pálinkás pince - ez esetben nem a gyümölcspárlat, hanem a tulajdonosai nevét viseli - háromszintes pincelabirintusán keresztül vezet az említett zarándokút, a Mária-út.

Kegyszobor az andezit- és riolittufában kézzel kivájt pincében Fotó: palinkaspinceszet.hu

A Mária-út Abasáron ugyanis érinti a Sár-hegyet. A teraszos szőlőültetvények között kanyargó, panorámás útvonal immár kikerülhetetlen része a szóban forgó családi pincészet. Ennek történetére az ismert abasári borász, Molnár Gábor a következőként emlékszik: - A zarándok- és turistaút nyomvonalának ezt a szakaszát 2011 nyarán jelölte ki a lelkes tudós bizottság. Abasáron éppen a Pálinkás család pincéjének falára festették fel a jelzést, amikor a házigazda, Pálinkás Attila behívta őket néhány pohár borra, hogy a nagy melegben felfrissüljenek. Mivel a festékesvödröket, ecseteket nem akarták őrizetlenül hagyni, azokat is bevitték magukkal a háromszintes pincelabirintusba. Ám a bortól felvidult társaság végül nem ugyanott, hanem egy másik szinten, másik kijáraton bukkant fel a pincéből, amelynek a falára szintén festettek egy jelzést. A Mária-út nyomvonala így hivatalosan is a pincén halad keresztül. - A zarándokokat Abasáron a napszaktól függően ebéddel vagy vacsorával várják. A helybéli ínyencségek közül a legtöbben a cipóban tálalt pincepörköltet választják, erre pedig jól csúszik egy pohár bor is. A pihenő és erőgyűjtés után pedig a pincén keresztülvonulva folytathatják az útjukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!