Utazó

2015.08.11. 07:16

Zeuszék lábnyomában - Betiltott sportjátékok, sztrájkoló metrósok, kulturális kincsesbánya

Olümpia, Athén - Noha Görögországról ma legkevésbé az ókori kultúra jut eszünkbe, sokkal inkább az államcsőd, ettől függetlenül még az európai civilizáció ezer kincse várja arrafelé az utazót.

Arany Horváth Zsuzsa

Többek között a testgyakorlás most már többezer éves és misztikus helyszíne, Olümpia. Maga a helységnév is a sportjátékok ciklikusságát idézi, hiszen az olimpiász szó a négyéves időintervallumra utal. A keresztény időszámítás előtti 776-tól Zeusz tiszteletére négyévente összesen 292 olimpiai játékot rendeztek az ország dél-nyugati csücskében. a Peloponnészosz-félsziget közepén található, hegyek közé simuló kis városban. (E sorok írója Katakolon kikötőből közelítette meg, a tengerparttól 38 kilométerre elterülő kultikus helyet.) Az ókori olimpián csak a győzelem számított, második és további helyezést nem díjaztak.

Bár romok és romok, és alaprajzmaradványok kísérik a hatalmas területen (Altisz) elveszetten sétálgatót, azért pontosan érzi a grandiózusságot. Itt állt az ókori csodák egyike, a legnagyobb Zeusz szobor (13 méter!, négy emelet!) , itt alkotott a szobor művésze, Pheidiász. Mellette egy kőfélkörben (hajdan templom) gyújtják meg a nap sugaraival négyévente az olimpiai lángot. A kagylókat magukba záró kőoszlopok maradványai között jutunk ki a csodával határos módon épen maradt bejáraton át a 30 ezer szurkolót befogadó, 192 méteres futópályás stadion füvére, ahol egyéni versenyek zajlottak Zeusz tiszletelére. (Ezért tiltotta be 394-ben a római császár, mivel pogány alkalomnak tartotta.) Én itt duplán megbecsültem magam, hiszen annakidején tiltott volt a nők számára a részvétel, de még a stadionokba való belépés is.

az olümpiai rom: Philippeion, Kr. e. 328. évi khairóneiai győzelme emlékére emelt körtemplom. Mára csak az alapja, néhány oszlopfő, pár plafontöredék, cserepek maradtak meg.

A játékok újkori felélesztését egy francia bárónak köszönhetjük: ezért bejárata előtt találjuk azt az emlékoszlopot, amely alatt Pierre de Coubertin báró bebalzsamozott szíve nyugszik.

A hajdani Zeusz-templom egyik dísze a kentaurok és a laphiták harcát idézi. A csata lényegét mára a múlt köde rejti, de azt, mi magyarok, jegyezzük meg, hogy ugyanez látható a budapesti Szépművészeti Múzeum timpanonját.

A mai Olümpia 400 lakosát az idegenforgalom tartja el. Kicsit elszomorító, ahogy a giccs- és bóvliboltok műanyag diszkoszvetői, Leonidász figurái profanizálják a hősöket, dehát valahogy haza kell hoznunk a hangulatból egy cseppet.

Olümpia egyébként Görögország legjelentősebb régészeti helyszíne, s a világörökség része.

Az akropoliszi Erechteion: a fellegvár kultusztemploma a ismert kariatidákkal.

A sors úgy hozta, hogy az olümpiai nyugalom után két nap múlva a csupán 900 ezer lakosú Athén földjére léptünk a pireuszi kikötőben horgonyzó hajóról. Mit tesz a megbátorodó turista: tömegközlekedik a civilizáció és a demokrácia bölcsőjében. A busznak alig néhány kilométert kell leküzdenie, közben meg-megpillantható a 2004-es olimpia néhány építménye. A számunkra nyelvtani fogalmat takaró szó (Syntagma) itt a város ütőere, központi közlekedési logisztikai agórája, fóruma, s egyben azon a napon tébolya. A felszíni közlekedés menetrendje egycsapásra csupán bizonytalan ajánlattá vált, a taxisok taroltak, három rétegben lepték el a buszmegállókat. Mert a metró sztrájkolt. (Pedig az utóbbi 15 év alatt négyszeresére nőtt a hossza.) Nem csoda, hogy ez az élmény némileg elhomályosította az Akropolisz fényességét (ahol másodpercenként sípolnak, hogy ne szedd fel a köveket, hiszen már nem lenne hegy se Athén közepén, ha mindenki hazavinné akármilyen apró darabját). Ha kora délelőtt érkezünk, s megelégszünk a hét legfontosabb látványosság bejárásával, 12 euróért megtehetjük (2014 késő őszi ár), de komoly gyaloglásra számítsunk. Lehetetlen felsorolni, mi mindenbe képzelheti bele magát az látogató: fényességes templomok büszke romjai, ódon oszlopcsarnokok hűse, színházak félköre, az agora (piac és a társadalmi-politikai érintkezés helyszíne, az első újkori (1896) olimpia monumentális Kallimarmaro stadionja, az irodalom szerelmesei számára szívmelengető szoborhármas (Aiszkhülosz, Euripidész, Szophoklész, a tragikus triász), a volt királyi palota, ma parlament meglepően puritán épülete... Jelentem, épphogy odaértünk a kikötőbe.

Athén köztéri feliratai jól mutatják, hogy a görögöknek, számos egyéb bajuk mellett szembe kell nézniük a többezer éves kultúra alkonyával, a latin betűk tempósan szorítják ki a görög ábécét.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!