Valkonya

2016.09.02. 12:59

Megint vacakolnak - A valkonyai civilek tovább folytatják faluszépítő akciójukat

Valkonya – A mini park megépítése és a kútfelújítás után sem tétlenkednek a község lakói. Ezúttal egy százhuszonöt éves prést újítanak fel.

Szabó Zsófia

Egy átlagos hétköznap este, még az alkonyat beköszöntével egyidőben is buzgón folyt a munka az alig hetven lelkes település turistaházának udvarán. Kopácsolások, tompa puffanások és hangos neszek jelezték: „valami” megint épül, készül a faluban. Amiből, természetesen, ismét kiveszi a részét a falu apraja, nagyja.

– A VACAK, azaz a valkonyai civilekből verbuválódott alkotó közösség valamint, több helybéli, illetve községünket szerető ember összefogásával már több napja dolgozunk a kis boronapincéhez tartozó, elöregedett prés rendbetételén – árulta el Hatala Gábor polgármester, aki hozzátette: a közösség saját költségéből vásárolta meg a szükséges faanyagot, festéket. S nem csak új színt, stabil szerkezetet kap a szüretek fő kelléke, hanem tetőt is, hogy az égiek ne tegyenek benne kárt.

– Hamarosan több tőke szőlőt is ültetünk, hogy közgyümölcsöse is legyen a falunak – folytatta Valkonya első embere. – Ugyanis nem titkolt vágyunk, hogy a jövőben közös szüretet is szeretnénk tartani. Ami viszont már most biztosan elmondható, hogy a szeptember 24-én immár hatodik alkalommal megrendezendő ludvércjárásra számos „attrakcióval” készülünk.

Egységben az erő. Jól tudják ezt a falu  férfiúi, akik közül ezúttal egy jól összeszokott ötös – Szakony László (balról), Skoda István, Nemeskürti László, Nagy Péter, Hársfalvi József – dolgozott a présen

A szervezés dandárját ezúttal is a VACAK vállalta magára. A majd harminc fős csapat ezúttal is szorgalmasan munkálkodik azon, hogy élménydús legyen a ludvércűzés.

– A rendszeres összejöveteleken, amik a közös munkák során, vagy egy jó tányér babgulyás mellett zajlanak, mindent megvitatunk – árulta el a Nagykanizsán élő Császár András, aki családjával gyakran tölti idejét a faluban. – Jó érzés a közösséghez tartozni, s kivenni a részünket a település szépítéséből. Átélni együtt, mit jelent, amikor nem neked, nem nekem, hanem együtt, mindannyiunknak dolgozunk – tette hozzá a fiatalember.

– Így igaz, közös erővel több dolgot megszépítettünk már a településen – csatlakozott a beszélgetéshez Hársfalvi József. – Azonban sok minden hiányzik még. Többek közt új lakók, mivel lassan kiüresedik a falu – ismerte el a lokálpatrióta férfi.

Ottjártunkkor a VACAK-tagok elmondták: nemsokára újabb, község komfortosító, vendégcsalogató fejlesztésekbe kezdenek. Ennek során helyrehozzák, sok más mellett, a pajtaszínház tetejét és a rendezvénytér környékére kis utat is építenek.

Címkék#Valkonya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!