Várvölgy

2015.07.13. 19:23

Aláírások a helyi boltért

Várvölgy - Zárva tábla és rács található a várvölgyi Coop bolt bejáratán. Néhány napja már nem működik az üzlet, mert évek óta veszteséges volt. A község lakói aláírásokat gyűjtenek: kérik, hogy újra nyisson ki az ABC.

Keszey Ágnes

- Nem jó, hogy bezárt, éppen azt beszéljük. Arra is van bolt, meg feljebb is, de nagyon messze - mondja a település központjában, a bezárt bolt előtt a biciklijét toló Kozma-Bognár Józsefné.

- Itt erre sok öreg lakik, akik nem tudják, merre menjenek. Így nehéz, főleg az időseknek, a távolság miatt. Én is itt szoktam vásárolni, mindennap, van hogy nem is egyszer: kenyeret, zsömlét, meg mindent, ami kell - mesélte az asszony.

Valamivel több, mint ezren laknak Várvölgyön. A község öregedő település, az óvodába és az iskolába körülbelül összesen ötven gyermek jár, a felsősök Gyenesdiáson tanulnak. Eddig három élelmiszerüzlet működött a faluban: a községhatárhoz közel eső részeken és a központban. Az itt található Coop üzlet zárt be július elején, a másik két bolt várja a vásárlókat.

- Ez körülbelül fél-egy kilométerrel nagyobb távolságot jelent a helyieknek, akik többségükben idősek. A helyi lakók aláírásgyűjtést kezdtek azért, hogy újra kinyisson az üzlet. Két hét alatt száztíz helyi írta alá a kérést - mondta el lapunknak Barca Balázs polgármester.

Barcza Balázs a bezárt bolt előtt, kezében az aláírásgyűjtő ívekkel, melyeken a lakók azt kérik, hogy újra legyen nyitva az üzlet. A Coop Zrt. nem akarja tovább vállalni a veszteséget Fotó: Keszey Ágnes

Megkerestük az üzletet működtető Georgikon Coop Zrt. vezetőjét, hogy megtudjuk, miért került lakat az ABC-re. A várvölgyi üzlet már több, mint harminc éve saját tulajdonú épületben várta a vásárlókat.

- Négy éve veszteségesen működtetjük az üzletet. Személyzeti problémák is voltak. Így, ilyen formában nem érdemes tovább üzemeltetni. De hozzáteszem, a falunak sem volt ez az üzlet olyan nagyon fontos: mert ha a lakóknak szüksége van egy boltra, azt azzal tudják jelezni, hogy odajárnak vásárolni. Naponta nyolcvan-kilencven vásárló fordult meg az üzletben. Ebből a forgalomból a mai viszonyok között nem lehet fenntartani egy boltot - sorolta a bezárás okait Kovács Gábor elnök-igazgató.

A vezető elmondta azt is, hogy több mindennel próbálták fellendíteni a forgalmat.

- Kialakítottuk a friss hús értékesítésének a feltételeit. Személyzetet cseréltünk, akciókat hirdettünk, gázt is árultunk de ezeknek nem igazán volt eredménye.

A forgalom csökkenésének több oka van. A dohánytermékek értékesítése megszűnt. Több mozgóárus is járja a települést. Ezek mind évek alatt felgyülemlett problémák. A település lakossága egyre fogy, a forgalom csekély volt összegezte az elnök-igazgató, aki hozzátette: 32 üzletet működtetnek Zalában, s a térségi boltnyitások mellett ez volt az egyetlen, amelyet be kellett zárni.

- Én megértem, ha egy falunak gondot jelent, ha a három boltjából egy bezár, de ha veszteséges, akkor ezt nem szabad minden határon túl vállalni. Nem megszüntettük, hanem felfüggesztettük a működést. Kísérletet teszünk rá, hogy valamilyen módon üzemeltessük, de bérlőkkel is szívesen tárgyalunk - hangsúlyozta Kovács Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!