Vélemény

2017.05.26. 14:40

A nyolcadik utas: a csalódás

Ridley Scott öt éve a Prometheus-szal visszatért az Alien franchise-hoz, ami egy nagyon megosztó mozi lett.

Péter Zsombor

Többek közt azért, mert nem volt benne xenomorph (a kultikus idegen lény) és teljesen más irányba ment a történet. Rengeteg volt a megválaszolatlan kérdés, ellenben nem volt életképtelen a koncepció. A Covenant most emelt egyet a téten, visszatért a lény és továbbhaladtunk a sztoriban.

10 évvel járunk a Prometheus cselekménye után, a címszereplő hajó legénysége 200 alvó telepessel egy élhető bolygó felé utazik. Az űrből furcsa jelet fognak, ami miatt kitérőt tesznek egy olyan planétára, amin hasonlóan adottak a feltételek a kolonizálásra. Ám valami nem stimmel.

A történet váza sablonos, de nem érdemes belekötni. Kell egy ok, hogy letérjenek a menetútról. A felvezetés korrekt, tudjuk, hogy be fog következni a baj, de Scott kézben tartja a dolgokat. Leszállunk az idegen bolygóra, a vészjósló események pedig elszaporodnak. A történet elkezdi kibontogatni mellékszálait, ezzel egyidejűleg furcsa hibriddé változik. Scott azért tett xenomorhphot a filmbe, hogy a rajongóknak kedvezzen, de inkább ne tette volna. Hiába látványos és a film legjobb részei hozzá köthetők, erőtlen a jelenléte. S nem kapunk választ a Prometheusban feltett kérdésekre sem.

Scott egy "másfeledik" filmet készített, amiben a sztori nem halad előre, csak az derül ki, hogy születtek a klasszikus idegenek, miközben a lény misztikuma eddig pont abban rejlett, hogy nem tudtuk, micsoda, honnan jött. Egy félelmetes ismeretlen volt, ám Scott ezzel jócskán kurtított a pátoszán. Ezenkívül is sok sebből vérzik a Covenant. A forgatókönyv hemzseg a logikai buktatóktól. A karakterek súlytalanok, csak az áldozat szerepét töltik be.

Egyedül Tenesse-nek (Danny McBride) volt némi stílusa, még a főhős Daniels (Katherine Waterston) is lagymatag lett. Azt azért el kell ismernem, hogy Michael Fassbender Davidként és Walterként is zseniális, ami azért ironikus, mert két robotot formál meg. Szerencsére nem csak hibái vannak a filmnek. A látvány csodás, a rendező szépen bánt a helyszínekkel, a díszletek gyönyörűek, és el tud kapni a tipikus atmoszféra a sötét helyekkel, csöpögő plafonokkal és villódzó folyosókkal. Az akciók feszültek, és nem spóroltak a vérrel sem.

Scott valószínűleg egyszerre akarta továbbvinni a sztorit és megfelelni a rajongóknak. Egyik sem sikerült maradéktalanul. Hiába kapja el a hangulatot, hiába szuper a látvány és a zene, ez így kevés. Rajongóként hatalmasat csalódtam. A Covenantot leginkább azok fogják élvezni, akik nem járatosak az Alien univerzumban. S azt is megkockáztatom: még megosztóbb lesz, mint az egyébként jobban sikerült Prometheus volt.

Címkék#filmkritika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!