Vélemény

2017.04.21. 21:54

Szökevény hörcsögök

A házikedvencek tartása rengeteg öröm forrása, de közel sem csupa móka és kacagás. Még akkor sem, ha felelős állattartóként viselkedünk, s nem viszünk haza a panelba gorillát. Jó, ha tudomásul vesszük, amennyiben egy állattól azt várjuk, hogy velünk éljen a szőnyegek, porcelánok, elöl hagyott papucsok, padlóig érő függönyök világában, akkor nekünk kell gondoskodni a megfelelő körülményekről.

Magyar Hajnalka

Nálunk, amíg kicsi volt a gyerek, a "mit szeretnél szülinapodra?" kérdésre hosszú éveken át az volt a válasz: "Valami élőt..." Így aztán van némi tapasztalatom az ékszerteknőc akváriumának tisztításában, a kutyaszőr összetakarításában és az elbitangolt aranyhörcsögök szekrény mögüli kipecázásában. Ugyanis - mint azt a szakember is elmondta - a gyerekek 12 éves kor alatt nem igazán képesek önállóan és rendszeresen gondoskodni kedvencükről. Ha tehát a szülő, engedve a hosszas könyörgésnek háziállatot fogad be, számolnia kell avval, hogy a kisgazdi kamaszkoráig a gondozás nagy része rá fog hárulni. Mégis nagyon sokan bevállalják a macerát, hiszen a mérleg másik serpenyője számos fontos tapasztalatot kínál. A gyerek megtanulja például, miként dolgozhatja fel az élettel járó, elkerülhetetlen nehézségeket. A szeretett állat halála révén megismeri az elmúlást, a veszteséget, és ebből meríteni tud, ha a későbbiekben érzelmileg nehéz helyzettel találkozik. Az egykék számára szintén jó iskola a házikedvenc, empátiát, szociális érzékenységet tanulnak általa. Sőt, a kutatások azt mutatják, hogy a korai kötődési problémák javításában is segít a kisállattal való kapcsolat.

Mindez persze kicsit tankönyvízűen hangzik a valósághoz képest. Hiszen elég ránéznünk a kedvencével játszó gyerek ábrázatára, hogy belássuk, ez bizony állati egészséges dolog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!