Vonyarcvashegy

2015.11.21. 13:58

A jó kolbász titkai Vonyarcvashegyen

Vonyarcvashegy - "A jó kolbász aranyat ér, rosszat meg nem érdemes készíteni" – mondta Benke László zsűrielnök a Katalin napi disznóvágáson és kolbásztöltő versenyen.

Keszey Ágnes

Benke Laci bácsi jó tanácsokkal is ellátta a versenyzőket

Hagyományőrző, közösségépítő és jó hangulatú gasztronómiai fesztivál a helyi turisztikai egyesület által szervezett hagyományos Katalin – napi disznóvágás és kolbásztöltő verseny. Több mint húsz csapat nevezett a programra, hogy megmutassák: ők készítik legjobb kolbászt.

– A hagyományőrzés fontos cél és az is lényeges, hogy a gyerekek is lássák, hogy nem csak az asztalon van minden, hanem van ennek egy folyamata: hogy a gazdák felnevelik a disznót, etetik, szeretgetik, dédelgetik, s utána jön a kellemetlen része, mikor a kés alá kerül, s majd az asztalra. Ezt a folyamatot mindenkinek meg kell tanulni át kell látni, az újaknak meg kell mutatni, hogy tették a régiek – mondta lapunknak Péter Károly polgármester.

Kolbászból készítették el Vonyarcvashegy címerét: Bertalanné Gallé Vera, Molnár Anna, Pikó Gábor

Szépen díszített asztalok is várták a vendégeket: a vonyarcvashegyiek például kolbászból rakták ki településük címerét, a reziek pedig Kolbász Rózsit és Kolbász Józsit – a szintén húsból formázott bábokat is magukkal vitték. A nap a hagyományos disznóvágással kezdődött. Közben reggeltől kezdve keverték, töltötték, sütötték a kolbászt a versenyzők, mely kora délután került a zsűri elé. A bírálatot a mindenki által Benke Laci bácsiként ismert olimpiai bajnok mesterszakács vezette.

Disznóvágásra is várták a vendégeket: Hetesi Lajos dolgozta fel a húst

– Miért piros, fehér, zöld a zászló? Azért, hogy tudjuk hogyan kell fűszerezni. A piros a paprika, a fehér a só, a zöld a gyim-gyom: a kömény, a fokhagyma, meg a bors. Egy kiló hús, 3 deka paprika, 2 deka só. 1 deka kömény, fokhagyma, bors. A kolbász színe olyan legyen, mint feltüzelt bikának vére: tűzpiros, enyhén csípős, szaftos, tartalmas. Nem lóghat ki a fokhagyma, a kömény, a bors: harmonikus ízkavalkádnak kell lenni. A húst úgy kell ledarálni, hogy darabos legyen, ne pempős, ne krém legyen, ne legyen mócsing csüng. Ez nemzeti kincsünk, de a családot is megtiszteljük, hogy kitűnő kolbászt készítünk. Egy igazi házi kolbásznál fenségesebb nincs – árulta el a titkokat érdeklődésünkre Benke László zsűrielnök.

A gyenesdiási csapat évek óta: részt vesz a versenyen: Keresztes József, Papp János, Keresztes Tímea

A látvány, az illat és az íz is döntő szempont volt a bírálat során, melynek végén kiderült:., idén a legjobb kolbászt az Összeröffenés nevű baráti kör készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!