Zalaapáti

2015.08.16. 07:46

Dalokkal is emlékeztek a hősökre

Zalaapáti – A két világháborúban életüket vesztett hősök emléke előtt tisztelegtek a településen, majd népdalkörök léptek színpadra a katonadal fesztiválon.

Keszey Ágnes

A településen nagy hagyománya van a művészeti és szórakoztató rendezvényeknek, a szombati katonadal találkozó azonban komolyabb hangvételű.

– Emléket kívánunk állítani I. és II. világháborúban harcolt hős katonáinknak, felidézve azokat a dalokat, melyeket nagyapáink, dédapáink énekeltek, és továbbadni azt az életérzést, hazaszeretetet, önbecsülést, az otthon utáni vágyódást, ami meghatározta a harcok során a katonák mindennapjait – osztotta meg gondolatait a rendezvényről Pozsegovits Borbála, Művelődési Ház vezetője.

A programmal az ifjú generációnak is szerettek volna üzenni, s példát mutatni.

Fotó: Keszey Ágnes

– A mai fiatalok szinte csak e dalokon keresztül ismerhetik meg az akkori ifjúság gondolatait, kaphatnak bepillantást a katonaélet szépségeibe, nehézségeibe, élhetik át az otthon maradottak fájdalmát. Úgy érezzük, kötelességünk vigyázni ezekre az értékekre, és kötelességünk továbbadni a jövő generációnak azt a kulturális kincset, amit a katonatónóta képvisel – tette hozzá Pozsegovits Borbála.

A színpadon sorra követték egymás a megyéből, sőt távolabbról is érkező énekesek, köztük a Búcsúszentlászlói Hagyományőrző Egyesület Népdalköre.

– 48-as és második világháborús katonadalokat mutattunk be. A legtöbb dal arról szól, hogy az anyáknak el kell engedni fiaikat, de szerencsére voltak olyanok, akik hazajöttek. Helyi gyűjtésű dalunk nincsen, de Búcsúszentlászlón 48-as síremlékek vannak, és rendszeresen megemlékezünk a hősökről – mondta el műsoruk kapcsán Kajos Kornél, a csoport művészeti vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!