Zalaapáti

2016.08.14. 15:56

A katonadal kincs, melyet tovább kell adni

Zalaapáti - "A hagyományt nem kell őrizni, mert nem rab. Nem kell ápolni, mert nem beteg. A hagyományunkat és ezzel együtt magyar identitásunkat meg kell élni" - idézte fel erdélyi ismerősétől hallott gondolatot Vincze Tibor polgármester a Katonadal Fesztivál megnyitóján.

Keszey Ágnes

Több mint húsz csoport részvételével rendezték meg vasárnap  a Katonadal fesztivált, melynek nyitányaként a   világháborúk zalaapáti hősi halottainak emlékművénél tartottak megemlékezést.   Mészáros Károly, a honvédség kaposvári toborzó központjának századosa idézte fel a háborúk küzdelmeit, s szólt a helyiek helytállásáról. Beszédében elhangzott: 102 éve alakult meg a zalaapáti Vöröskeresztes szervezet, mely hadikórházat is működtetett a településen.

 

A koszorúzás után  Lázár-Takács Katalin a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok főigazgatója és Manninger Jenő országgyűlési képviselő osztotta meg ünnepi gondolatai, majd sorra csendültek fel a  katonadalok. Több dalkör saját falujában gyűjtött énekekkel is fellépett. Az eseménnyel az I. és II. világháborúban harcolt hős katonáknak állítanak emléket. Pozsegovits Borbála, a Művelődési Ház vezetője, főszervező a fesztivál céljáról megfogalmazta:  a katonadalokból  ismerhetik meg a fiatalok a múltat és őseiket, tükrözik az életüket feláldozó hősök  hazaszeretetét -  kincs, melyet tovább kell adni.

A Katonadal fesztivált kísérő programok is színesítették: az érdeklődők megnézhették az  egyenruha kiállítást, katonai gépjárművek és hatástalanított fegyverek bemutatója is várta a közönséget, láthattak közelharcot, és akár ólomfigurát is önthettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!