Zalabaksa

2016.12.12. 20:10

Házukba csapódott egy autó, hajszálon múlt az életük - A zalabaksaiak demonstrálnának is a biztonságukért

Zalabaksa - Csupán a véletlenen múlt az élete annak a nyugdíjas házaspárnak, akiknek házába péntek délután csapódott be egy osztrák rendszámú személygépkocsi.

Gyuricza Ferenc

Az ütközés következtében bedőlt házfal tégláinak jó része ugyanis arra a fotelre zuhant, amelyből a 82 éves Polareczki János a tévét szokta nézni. Az idős férfi a délelőtt folyamán azonban olyan ház körüli munkát végzett, amivel összekoszolta magát, így nem ment be a szobába, helyette a konyhában ült le, hogy pihenjen egy kicsit. A felesége pedig mindössze pár perccel azelőtt hagyta el a kérdéses helyiséget, hogy a baleset bekövetkezett volna.

- Egy hatalmas csattanást hallottam, azóta is baj van a dobhártyámmal - mondja Polareczki Jánosné. - Néztem a szobaajtó felé, s csak azt láttam, hogy az üvegén keresztül szűrődik át a fény. Ekkor már sejtettem, hogy igencsak nagy baj lehet. Aztán ahogy kinyitottam, máris dőlt be rajta keresztül a rengeteg por. Akkora volt a csattanás, hogy a szomszédos autószerelő műhelyből is kifutottak az ott dolgozók.

Polareczki Jánosné és Horváth Ottó polgármester a bedőlt falú szobában, az összetört bútorok között. A háttérben látszik, hogy alá kellett dúcolni a födémet, mert megroskadt az épület Fotó: Gyuricza Ferenc

Ahogy azt korábban is megírtuk, Polareczkiék családi háza oldalának egy osztrák rendszámú személyautó csapódott. A 86-os úton Kálócfa felől érkező BMW sofőrje vélhetően elbóbiskolt, s ez okozhatta a baleset, melynek során az épület fala bedőlt.

A keletkezett kárt legalább két és félmillió forintra becsülik, de ennél is nagyobb probléma, hogy a régi építésű családi ház gyakorlatilag lakhatatlanná vált. Ugyan a Le-Ko Kft. munkatársai aládúcolással megerősítették, továbbá farostlemezekkel a keletkezett hatalmas lyukat is elfedték, a 86-os út mellett azonban folyamatos rázkódásnak, rezgésnek van kitéve az épület, s a téli hideg levegő is szabadon áramlik be a repedéseken és nyílásokon keresztül. Az önkormányzat kérésére statikus vizsgálta át a házat, amit lakhatásra alkalmatlannak, de nem életveszélyesnek minősített, így a Polareczki házaspár egyelőre bent marad.

- Ez a baleset újra bebizonyította, hogy csak az elkerülő út jelenthet megoldást a település problémájára - utalt a jelentős mértékű átmenő forgalomra Horváth Ottó polgármester. - Talán az sem véletlen, hogy az itteni lakosok csak másod- vagy harmadrangú állampolgároknak érzik magukat, mert a 86-os út mellett Mosonmagyaróvártól Zalalövőig mindenhol kiépültek a településeket elkerülő szakaszok, egyedül ez a három zalai falu, Kozmadombja, Kálócfa és Zalabaksa maradt ki. Pedig ezekre a településekre is készültek koncepciók, illetve bizonyos tervek is, a 2005-ben elfogadott rendezési tervünkben például már szerepel az elkerülő út.

Horváth Ottó hozzátette: a baleset óta annyira felizzottak a kedélyek a községben, hogy a lakossági vélemények alapján egyáltalán nem tartja kizártnak egy spontán demonstrációsorozat elindítását, de az esetleges útlezárásokat sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!