Zalabér

2015.09.14. 12:47

Gyerekhangon bőgött az öreg bika

Zalabér – A szarvasbőgés első napjaiban nem esett kapitális öreg bika, hétfőn kaptuk a hírt a Zalamenti Vadászklubtól, hogy vasárnap este egy nagy és ritka trófeájú öreg bikát lőtt a vadászklub osztrák tagja, Werner Perlinger, aki ugyan hétfőre hazautazott, de a bikát még mindig csodálták a helyi vadászok, s a társaság hivatásos vadásza, egyben vendég felvezető vadásza Koós István számolt be az esetről.

Hajdu Péter

Volt, aki tizenhárom kilós körülire becsülte még a tetemen levő agancsot, maga a hivatásos vadász tizenkét kilóra, ez pontosan majd csak a trófea kikészítése után derül ki, de mindenképpen különleges agancsról van szó, mondták.

– Két hete vettem észre a területünkön ezt a bikát, korábban nem volt itt. Láttam, hogy öreg, tizenkét kilósra becsültem az agancsát. De a vendég azt mondta, bármekkora, nem jelent neki anyagi gondot, szeretné meglőni élete bikáját – kezdi Koós István.

A gímszarvas bika mögött Halász Béla elnök és Koós István hivatásos vadász. A trófea különlegességeként említették az osztott középágat, és a koronában levő farkaságat, amit az elnök fog, illetve egy vendégágat a bal száron. A tulajdonos, aki állítólag száz trófeát tart már otthon, biztos lehet abban, hogy egyedi trófea birtokosa lett. Fotó: Pezzetta Umberto

Az említett paraméter fontos, mert itt a centik, a dekák, a minőség nagy árkülönbségeket jelentenek. A szóban forgó trófeáért pontosan még nem tudni mennyit, de mindenképpen több millió forintot fog fizetni az osztrák vadász.

– Nyolc napig jártunk ki utána a területre reggel és este, tehát tizenhat alkalommal. A bika egyik érdekessége, hogy gyerekhangon bőgött, nem öblösen, mélyen, mint az öregek. Mindennap láttuk, 300-400 méter távolságra volt, olyan messze nem engedtem lőni a vendéget, túl kockázatos lett volna. Tegnap este ismét megláttuk a zalavégi körzetben, 300-350 méterre volt, nem lehetett lőni. Aztán felment az erdőbe, tett egy kört, visszajött. Körülbelül 150 méterre megállt előttünk. Akkor adtam a jelt, most lehet lőni. Egyetlen szívlövéssel terítette le a vendégünk – számolt be az esetről Koós István.

Halász Béla, a társaság elnöke elmondta, az elmúlt években 11-12 kiló közötti trófeák voltak náluk a legnagyobbak, a mostani mindenképpen emlékezetes, és a vadászklub gazdálkodásában is fontos tényezőnek számít.

– Idén 35 bikát lőhetünk, most 14-nél tartunk, de a többire is megvan már a vendégvadász – mondta többek között az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!