Zalacséb

2015.08.16. 11:25

Ásványok, kristályok, gyöngyök - Háromdimenziós mandalák is készültek vadonatúj technológiával

Zalacséb - Az üvegre festett ornamentikus, szimmetrikus, keleties minták mögött jóval több van, mint gondolnánk. A mandalák korszakát éljük. A zalai festők egyre magasabb szintre törekszenek.

Arany Horváth Zsuzsa

Ennek jegyében gyűlt tizenegy hölgy a zalacsébi malompanzióba, hogy a világ elől elbújva négy napig csak a festésnek, s a hozzá kapcsolódó meditatív állapotnak szenteljék az életüket. Az ötlet Salamonné Tüttősi Ildikóé, aki, bár a prózai munkát végez, rég megismerkedett a mandalafestéssel. Elméleti kutakodásai során talált rá a távol élő tanítóra, Boros Bettyre, aki első kérésre vállalkozott arra, hogy Nyíregyházáról Zalába utazzon, életében először. A mandalatábor napirendje szerint a színelméleti, motívumfilozófiai előadások és gyakorlati festőórák váltják egymást, ennek során a zalaiak is elsajátítják a számukra új, három dimenziós hatást keltő, háttérfestett mandalák technológiáját. Ami azt jelenti, hogy nemcsak festenek, hanem különböző nemes anyagokkal díszítik műveiket. Gyöngyök, ásványok, kristályok használnak, mindez nemesíti a kép üzenetértéket.

Betty eredetileg magyar-történelem szakos tanár. A pályát családi tragédia után hagyta el (férje autóbalesetben meghalt, két kisgyerekkel maradt egyedül), majd újságíróként és pr-menedzserként végzett napi 24 órás stresszes munkát. Amikor betelt a pohár, két város közt haladva az autóban döntötte el, nem a pénzkereset a legfontosabb, pláne nem az, hogy saját élete rongálásával mások zsebét tömje.

Mandalások és mandalák a malomban: Progner Róbertné, Prenner Zsuzsanna, dr. Király Gyöngyi, Csiszár-Kalmár Annamária, Kónya Zsuzsanna, Boros Betty tanító, Petrovics Enikő, Főző Laura, Salamonné Tüttősi Ildikó, Preku Andrea, Pataki Tímea és Turi Krisztina. Fotó: Katona Tibor

- Így talált rám 10 évvel ezelőtt az alkotómunka és a mandala, amiről azt gondolom, hogy a lelkünk kivetülése, s nemcsak a távol-keleti hatások térhódítása miatt él meg nálunk mesélte Boros Betty, amikor felkerestük a csendben alkotó hölgykoszorút a festői malomépületben. Minden nép díszítőművészetében és kultúrájában fellelhetők a motívumok, amelyeknek a tárháza kimeríthetetlen. Ma már családoknak is készítünk személyre szabott mandalát, sokat helyezünk el gyógyító környezetben. Mindezzel együtt szeretném eloszlatni azt a tévhitet, hogy a mandalafestés csak terápiás célzattal hasznosul. Fontos szerepet kap az alkotás a mentális folyamatok egyensúlyának megteremtésében, de nem kizárólagos.

Boros Betty a mandafestésnek köszönheti, hogy kinyílt számára a világ.

- Engem a mandalaság elvitt már Spanyolországba, Indiába, a boszniai piramisokhoz, az El Camino-ra, Erdélybe, európai szakrális helyeire, a felsorolásból látszik, mindenütt helyet talál magának a mandala és a vele járó elmélyültség.

Az alapanyagok?

- Ez a legnehezebb. Az ember, ahol tudja, vadássza az anyagokat. Folyamatosan fejlődnek, korszerűsödnek a festékek, a díszítő elemeket a művészellátóban fellelhetjük, bár ez a dolog a profi és az amatőr alkotás határán áll. Ide is sokfélét hoztam, a lányok feldolgozhatják újdonságként.

A zalacsébi tábor vezetője Zalában lelkes, gyakorlott társaságra lelt, az együttműködésnek lesz folytatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!