Zalaegerszeg

2013.04.28. 15:45

Fazekasok tizedik seregszemléje Zalaegerszegen

Egy kissé kemény az agyag, ezért a szokásosnál hosszabban gyúrja kezelhető masszává a három fiatalember; aztán elhelyezkednek a korongoknál és rajtszóra nekilátnak az alkotómunkának.

Horváth A. Attila

Pálinkafolyató fazekak készülnek a Göcseji Falumúzeum udvarán, a versenyzőknek a kiállított mintapéldány jellegzetes formáját kell reprodukálniuk, munkaidejüket pedig 40 percben határozza meg a zsűri elnöke, Csupor István etnográfus. Elsőként Csuti Tibor (Zalaegerszeg), Horváth Zoltán (Kazincbarcika) és Lévai Gábor (Debrecen) vállalkozik a feladatra, aztán mind több szakavatott kolléga száll versenybe, s a látogatók közül is sokan szemlélik, amint az agyagtömbből szép használati tárgyakat formálnak az ujjak.

Tizedik alkalommal rendezte meg a Göcseji Falumúzeumban a Zalaegerszegi Országos Fazekas-Keramikus Találkozót és Fesztivált a Zala Megyei Népművészeti Egyesület, közösen a házigazda intézménnyel. A hét végi program egyik fő látványossága ezúttal is a fazekasverseny volt.

A kehidakustányi Horváth Tamás és Gurabi Alexandra mutat be két látványos alkotást a X. Zalaegerszegi Országos Fazekas-Keramikus Találkozó és Fesztivál kirakodóvásárán, a Göcseji Falumúzeumban. Tamás jobbjában egy díjnyertes céhkancsó, középen pedig a díszes gyertyamártó, amelynek sokan csodájára jártak a háromnapos rendezvényen (Fotó: Katona Tibor)

Szombaton, az ünnepélyes megnyitón Kaján Imre múzeumigazgató és Gyutai Csaba polgármester szólt a hagyományok életben tartásának, értékeink bemutatásának jelentőségéről. Elhangzott: Zalában a fazekasságnak erős tradíciói vannak, s a Skrabut Éva vezette népművészeti egyesület képzésén is mind többen sajátítják el az agyagművesség mesterségét. E hagyományápolás szándékával rendezik meg évről évre a fazekasok országos seregszemléjét is, amelyen idén 40 kiállító képviselte a magyar fazekasközpontokat, s hozta el termékeit - elsősorban használati tárgyakat, edényeket, csuprokat, tálakat - a kirakodóvásárra. Emellett folklórműsorokkal, játszóházzal, gasztronómiai kínálattal várták a közönséget.

A kehidakustányi Gellért Erzsébet standján egészen különleges tárgyat, gyertyamártó kerámiát is láttunk. Horváth Tamás fazekas elmondta: háromnapos munkával készítette el a díszes alkotást, akárcsak azt a céhkancsót, amellyel országos különdíjat nyert tavaly. Egy másik standon, a békéscsabai Farkas Gáboréknál pedig a forralt boros, csappal ellátott, faszénnel melegíthető jókora edényre csodálkoztak rá a látogatók. A szakembertől megtudtuk, hogy a hőállóságnak nemcsak a megfelelő anyaghasználat, hanem a formai kialakítás is alapfeltétele. Egy másik termékébe, a sütés-főzésre alkalmas "mini katlanba" még fatüzelésű kazánt is épített a mester.

Lévai Gábor debreceni fazekasmester pálinkafolyatót készít a szombati versenyen. Vasárnap tálat korongoztak a résztvevők (Fotó: Katona Tibor)

- Sokrétű volt a program és az időjárás is kegyesnek bizonyult, így mindhárom napon nagyszámú látogatót fogadtunk, valószínűleg elértük a tavalyi 4000 fős szintet. Úgy érezzük, a tízéves rendezvény bizonyította létjogosultságát Zalaegerszegen - összegzett a főszervező, Skrabut Éva.

A fazekasversenyen pálinkafolyató kategóriában ifj. Albert Attila (Magyarszombatfa) 1., Kabai Erzsébet (Dunakeszi) 2., Farkas Gábor (Békéscsaba) 3. helyen végzett. A tálak kategóriájában Kabai Erzsébet munkáját ítélte a legjobbnak a zsűri, Csuti Tibor (Zalaegerszeg) a 2., Károly Hedvig (Budapest) pedig a 3. helyet szerezte meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!