Zalaegerszeg

2013.08.07. 22:00

Két zalai rendőr képviselte a magyar kollégákat a lengyelek IPA-évfordulóján

Zalaegerszeg - Az IPA, a Nemzetközi Rendőr Szervezet lengyel szekciója idén jubileumot ünnepelt. Az évfordulós rendezvényekre meghívták a magyar szekciót is, melynek elnöksége úgy döntött: zalai rendőrök képviseljék a testületet.

Varga Andor

Végül a zalai egyesület két tagja, Salamon Róbert és Salamon Zsolt utazott a július végi rendezvényre, ahol a házigazdák mellett cseh, litván, lett, moldáv, ír, brit, valamint izlandi kollégákkal is találkozhattak.

- Úticélunk a Varsó melletti Legianowóban lévő kiképző központ volt, mely szállásul is szolgált - mesélte Salamon Róbert. - A megérkezésünk utáni napot a lengyel fővárosban töltöttük, a nevezetességekkel ismerkedve. Elvittek minket a monumentális, 50 ezer néző befogadására alkalmas nemzeti futballstadionba is, ahol szakmáról is szó esett. Jártunk a biztonsági zónában, s abban a kontrollszobában is, ahol minden érintett szervnek megfelelő technikai és informatikai eszközök állnak rendelkezésére. Bármilyen váratlan eseményre reagálni tudnak.

A résztvevők. Az első sor jobb szélén Salamon Róbert, mögötte jobbról harmadik Salamon Zsolt. Fotó: IPA

A hivatalos jubileumi ünnepségre másnap került sor. A résztvevők nagy tapssal köszöntötték a kétfős magyar delegációt. Az esti vacsora és bál keretében pedig történtek lépések kapcsolatfelvétel érdekében is: a lengyel Zawierce város, és Zalaegerszeg IPA-szervezeteinek tagjai a szándék kifejezésén és a névjegykártyák cseréjén már túl is vannak.

Másnap Varsóban a hivatalos, "katonai pompával" megrendezett lengyel rendőrnapi ünnepségen és tisztavatáson vettek részt a vendégek.

Ezt követően pedig jártak a főváros krízisközpontjában is, ahonnan bajban az együttműködő szerveket irányítják. Bepillanthattak Visztulát ellenőrző vízirendészeti őrs életébe is. Kiderült: a folyó mélyéről máig sok második világháborús emlék" kerül elő.

A hivatalos programot országos rendőr-főkapitányi fogadás zárta le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!