Zalaegerszeg

2014.03.26. 15:49

Egerszegen lezárult az adósságkonszolidáció folyamata

Zalaegerszeg - Az önkormányzati adósságátvállalásról szóló miniszterelnöki bizonyságlevelet adott át Vigh László országgyűlési képviselő Gyutai Csaba polgármesternek szerdán a városházán.

Horváth A. Attila

A sajtóeseményen Vigh László elmondta: az elmúlt négy évben a parlament sokat finomított az önkormányzati rendszeren, az olcsóbb és átláthatóbb működés érdekében bevezették a feladatfinanszírozást, s ezzel párhuzamosan az állam átvállalta a településeknél felhalmozódott adósságot. Azok az önkormányzatok, amelyek jól gazdálkodtak és nem adósodtak el – Zalában is több ilyen volt – kiegészítő támogatásokat kaptak. Zalaegerszegtől közel 2,7 milliárd forint adósságot vett át az állam, emellett 2012-ben 800 millió, tavaly pedig 1,3 milliárd forint központi támogatásban részesült a megyeszékhely.

Vigh László (balról) és Gyutai Csaba a bizonyságlevéllel. Fotó: Katona Tibor

Gyutai Csaba polgármester hangsúlyozta: Zalaegerszeg ennél is jobban járt, mivel az idősek otthona kialakításához igényelt lízingkonstrukciót sikerült bevonni az adósságrendezésbe. A konszolidáció jóvoltából már az idén mintegy 250 millió forint szabad forrás keletkezik; ezt az összeget teljes mértékben gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre, a vállalkozások kérései alapján infrastrukturális beruházásokra fordítja a város. Gyutai Csaba hozzátette: az adósságkonszolidáció folyamata a múlt héten zárult le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!