Zalaegerszeg

2014.05.08. 10:07

Csütörtökön fagyinap van!

Zalaegerszeg – Csütörtökön van a magyar kézműves fagylalt napja. Miért? Az V. hónap római ötöse a tölcsérre hasonlít, a 8-as pedig két egymásra helyezett gombócra. Ilyen érvek előtt meg kell hajolni, irány valamelyik fagyis.

Hajdu Péter

Egy internetes oldal szerint a magyar kézműves fagylalt napját hárman, Andok Tamás, Ipacs Balázs és Róth Péter nevű fagyisok hívták életre. A céljuk az volt, hogy legalább 3 percnyi örömet csempésszenek az emberek életébe. Állítólag egy gombóc fagyinak ennyi az átlagos elfogyasztási ideje, bár a szórás igen nagy. És hogy miért május 8-át választották? Állítólag azért, mert ez a dátum hasonlít a legjobban a fagyira: az V. hónap „V"-je a tölcsérre, a 8-as pedig két egymásra rakott gombócra emlékeztet.

Állítólag nagyon biztonságos a fagyizás, évek óta nem volt fagylaltmérgezés. Ettől függetlenül érdemes megfontolni a fagylaltfogyasztás NÉBIH által összegyűjtött legfontosabb élelmiszerbiztonsági szabályait.

Fontos, hogy az árusítópult környezete legyen rendezett, tiszta, pormentes, és a fagylaltpult biztosítsa a termék legalább -8 °C-os hőmérsékletét és szennyeződéstől való védelmét.

A jól működő adagolópultban a fagylalt állaga láthatóan nem túl lágy, nem olvadt. A fagylaltra közvetlenül ráhelyezett díszítések ehetőek, ízlésesek és tiszták legyenek.

Rózsa Csilla fagyit kínál az egyik zalaegerszegi cukrászdában (Fotó: Katona Tibor)

Lényeges szempont, hogy folyó vizes kanálöblítőt, vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használjanak és a leöblített kanalat ne a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetve víztelenítsék.

Ha jégdarabot találunk a fagyiban, az arra enged következetetni, hogy már felolvadt, és visszafagyasztották.

Az igényesen üzemeltetett fagylaltozóban a frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra, a tölcsért védik a szennyeződéstől, és kiszolgáláskor szalvétával adják át a kiválasztott nyalánkságokat a vásárlónak.

A kiszolgáló személyek megjelenése ápolt és higiénikus, a kezük tiszta, kézékszereket nem viselnek – idéztünk néhány, az élelmiszerhatóság által felvetett szempontot.

A fagyinapon egyébként már nagyon sok helyen féláron adják ma a hideg finomságot, sajnos többnyire Budapesten. Az akcióhoz az interneten bejelentkezve csatlakozhatnak a fagyiárusok, Zalából egyelőre csak egy, nagykanizsai fagylaltozót találtunk a listán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!