Zalaegerszeg

2014.05.16. 15:40

Zalaegerszeg születésnapja

Zalaegerszeg - A város napja alkalmából ünnepi közgyűlésnek adott otthont pénteken a Széchenyi téri díszterem.

Horváth A. Attila

Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá nyilvánításának 129. évfordulóját ünnepelték helyi közéleti személyiségek és meghívott vendégek a hagyományos város napi rendezvényen, ahol átadták a közgyűlés által adományozott kitüntető címeket, valamint köszöntötték az Egerszeg Fesztiválra érkezett testvérvárosi delegációkat is. A Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészetoktatási Intézmény előadását követően Gyutai Csaba polgármester mondott ünnepi beszédet. Emlékeztetett rá, hogy 1885 májusában alakult meg a zalaegerszegi képviselő-testület, és ekkor választották meg az első polgármestert, Kovács Károlyt, aki példamutató módon a helyi gazdaságra alapozva, annak erősítésével segítette elő a város fejlődését.

Gyutai Csaba az elmúlt év fontosabb eredményeiről szólt, majd hangsúlyozta, hogy az idén is a gazdaságfejlesztést és a munkahelyteremtést tekinti a legfőbb feladatnak. Mint mondta, 2014 a legek éve lesz Zalaegerszegen, hiszen várostörténeti jelentőségű projektek valósulnak meg. Példaként említette egyebek közt az ivóvízminőség-javító programot, a közvilágítás korszerűsítését, a belváros-rehabilitációt, a stadionfejlesztést, a közösségi közlekedési rendszer átszervezését, az új ökobuszok beszerzését és egy nagyfoglalkoztató, az Edelmann új csarnokának megépülését.

A beszédet követően Gyutai Csaba átadta a Zalaegerszeg Város Díszpolgára cím plakettjét, valamint a vele járó diplomát és arany pecsétgyűrűt a legrangosabb helyi elismeréssel kitüntetett dr. Papp Lajos szívsebész professzornak, a zalaegerszegi szívsebészeti centrum alapítójának. Dr. Papp Lajos 1994-ben kapott miniszteri megbízást a megyei kórház szívsebészeti osztályának megszervezésére, majd 1998-ig vezette az osztályt. A kitüntetett köszönetet mondott előbb a Teremtőnek, majd a város közgyűlésének, amely az alapítás után 20 évvel e díjjal emlékezett meg arról, hogy az országban először hoztak létre megyei kórházon belül szívcentrumot. Dr. Papp Lajos orvostársait is méltatta, majd úgy fogalmazott:

- Köszönöm Zala megye minden polgárának, hogy itt kaptam vissza a gyógyításba és az emberekbe vetett hitemet.

A közgyűlés Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntető címet adományozott Ódry Lajos nyugállományú őrnagy, katonazenekari karnagy részére sokszínű zenei pályafutásáért és a Zalaegerszeg induló megalkotásáért. Elhangzott: Ódry Lajos karmesteri pályafutása nem korlátozódott a katonaságra, Zalaegerszeg zenei életének meghatározó alakjává vált, és maradt napjainkig. Sok tehetséges zenészt nevelt zenekarokban, munkásságát hangversenyek, térzenék, koncertek sorozata kísérte. A 92 esztendős kitüntetett saját versének elmondásával köszönte meg a díjat.

Ugyancsak Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntető címmel ismerte el a városi közgyűlés Budaházi Tibor festőművész munkásságát. A díjazott 1986 óta él Zalaegerszegen, jelenleg a Mindszenty-iskola művésztanára. Az indoklás szerint keresztény értékrendre épülő, illetve nemzeti történelmünk eseményeiből táplálkozó művészete meghatározó értéke a városnak, valamint a magyar kortárs szakrális festészetnek. Budaházi Tibor elmondta: nagyon sokat köszönhet Zalaegerszegnek, mert ez a város befogadta őt, és a festészetben is itt tudott kiteljesedni.

Az ünnepség folytatásaként dr. Kovács Gábor jegyző címzetes vezető főtanácsosi címet adományozott a zalaegerszegi polgármesteri hivatal két köztisztviselőjének, Tóth Ágnesnek és Horváth Gábornak munkájuk elismeréseként.

Végül az Egerszeg Fesztiválra érkezett testvérvárosi küldöttségek képviselői tolmácsolták közösségük üdvözletét a zalaegerszegieknek a város születésnapja alkalmából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!