Zalaegerszeg

2014.07.16. 09:36

Fakivágás a a Hegyalja utcában - Száradnak a nyírfák

Kertvárosi olvasónk fordult szerkesztőségünkhöz panasszal amiatt, hogy a Hegyalja utcában sorra vágják ki a nyírfákat.

Magyar Hajnalka

Meglátása szerint a fák egészségesek, a törzsön nem tapasztalható elváltozás. Észrevételével megkerestük Székely Róbertet, az önkormányzat földművelési és erdőgazdálkodási szakreferensét.

Fotó: Pezzetta Umberto

– A Hegyalja utcai fasor megújításának első üteme zajlik, ennek keretében összesen 28 darab nyírfát vágunk ki a Köztársaság útjától a Babits Mihály utcáig terjedő szakasz mindkét oldalán – világítja meg a hétteret a szakember. – A beavatkozást lakossági kezdeményezés nyomán kezdtük el. Az itt álló nyírfák közt koronaszárazság ütötte fel a fejét, a fák egészségi állapota indokolja a kivágást. A törzs hiába látszik egészségesnek, ezek a fák fent, a koronában száradtak. Ráadásul a járda és a közút közötti zöld sávban állnak, ha valakire ráesik egy elszáradt ág, súlyos balesetet szenvedhet. A nyírfák elvileg 50-60 évig tarthatók meg egészségben. Ezek a példányok talán még nem érték el ezt a kort, de az utóbbi évek száraz, aszályos időjárása felgyorsította az elöregedési folyamatot. Az egész városban tapasztalható, hogy száradnak a nyírfák.

Elmondja még, hogy a kivágott fákat ősszel pótolják, sőt, a korábban eltávolítottak helyére is ültetnek újakat. Ez alkalommal lakóövezetbe jobban illő, kislevelű hársot telepítenek. Ezek mélyebbre eresztik gyökerüket, kevésbé sújtja őket a kiszáradás. Kétszer iskolázott méretes facsemeték kerülnek az út mellé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!